Rusland melder om coronavaccine med 92 procents effektivitet

Ruslands vaccine Sputnik V er effektiv mod coronavirus i 92 procent af tilfældene.

Det viser foreløbige resultater ifølge Ruslands selvstændige investeringsfond.

De foreløbige resultater er baseret på data fra de første 16.000 forsøgsdeltagere, som har fået begge doser af vaccinen.

– Vi viser på baggrund af data, at vi har en meget effektiv vaccine, siger Krill Dmitrjev, formand for investeringsfonden.

Han mener, at nyheden er så stor, at det er noget, udviklere af vaccine en dag vil fortælle deres børnebørn om.

Uafhængige eksperter siger til nyhedsbureauet Reuters, at det er sparsomt med detaljer fra Ruslands forsøg og fremgangsmåde. Det gør det svært at tolke meningsfuldt på de russiske resultater, lyder det.

Tatjana Golikova, der er Ruslands vicepremierminister, oplyser, at Rusland planlægger at producere 500.000 doser af Sputnik V i november. Og for december er tallet 1,5 millioner doser.

Resultaterne er fremlagt, få dage efter at medicinalselskabet Pfizer oplyste om sin første analyse af et fase 3-studie. Det viste en effekt i ni ud af ti tilfælde.

Det vil sige, at den forhindrede 90 procent af smittetilfældene i Pfizers forsøg.

Samtidig kunne Pfizer berette, at der foreløbig ikke er konstateret nogen problemer med bi- eller skadevirkninger.

Pfizers vaccinekandidat er udviklet sammen med tyske Biontech. Begge har store forventningerne til resultaterne af fase 3-studiet.

Hvis det forløber succesfuldt, agter Pfizer at søge om en nødgodkendelse i USA på den baggrund.

Det forventes ifølge Pfizer at ske i tredje uge i november.

Pfizers fase 3-studie begyndte i juli og er oppe på over 43.000 deltagere. Af dem har næsten 39.000 per 8. november modtaget vaccinens anden dosis.

Pfizers vaccine består også af to doser. Vaccinen er ifølge Pfizer effektiv, 28 dage efter at man har fået den første dosis.

I sin meddelelse mandag skrev Pfizer, at den forventer at producere 50 millioner doser i 2020 og 1,3 milliarder doser i 2021.

Rusland tester også en anden vaccine, som bliver produceret i Sibirien. Også den er lovende ifølge landets præsident, Vladimir Putin.

/ritzau/Reuters