Storbritannien udviser diplomater i svar til Lukasjenko

Storbritannien har tirsdag udvist to hviderussiske diplomater. Det skriver udenrigsminister Dominic Raab på Twitter.

– Storbritannien vil ikke lade sig kue af Lukasjenko-regimets forsøg på at få os til at tie om svindlen ved valget og den foragtelige vold mod det hviderussiske folk, skriver Raab.

Udmeldingen følger en lignende beslutning i Hviderusland, som mandag udviste to britiske diplomater i Minsk. Raab kalder udvisningen af de to briter for “ubegrundet”.

Tidligere tirsdag har Dominic Raab haft en samtale med den hviderussiske ambassadør i udenrigsministeriet i London.

Efter at to britiske diplomater mandag blev erklæret “personae non gratae” sagde Raab:

– Lukasjenko må acceptere frie og fair valg, og han må sørge for, at de ansvarlige for vold mod demonstranter bliver stillet til ansvar.

Forholdet mellem Storbritannien og Hviderusland har været anstrengt længe. I oktober blev ambassadør Jacqueline Perkins bedt om at rejse hjem til London.

Sammen med USA og EU har den britiske regering fastholdt, at der blev svindlet ved præsidentvalget i Hviderusland i begyndelsen af august.

Her blev Aleksandr Lukasjenko, der har været præsident i 26 år, genvalgt.

Den britiske regering har fordømt den vold, som myndighederne i Hviderusland efter valget har rettet mod demonstranter. Konflikten har stået på i månedsvis.

I oktober blev EU-landene enige om at skrive Lukasjenko på en sanktionsliste.

Det medfører, at hans midler i banker i EU indefryses, og at han ikke kan rejse ind i EU. Disse sanktioner trådte i kraft i sidste uge.

Efter valget blev Lukasjenko udråbt som vinder med cirka 80 procent af stemmerne. Omvendt fik oppositionens ledende kandidat kun godt 10 procent.

EU-landene mener, at der blev begået grov valgsvindel, og de vil ikke længere anerkende Lukasjenko som præsident.

/ritzau/