Bolivias ekspræsident Morales er tilbage efter et års eksil

Bolivias tidligere præsident Evo Morales vendte mandag tilbage til landet efter næsten et års eksil.

Morales blev modtaget af tusindvis af jublende tilhængere, da han krydsede grænsen mellem Argentina og Bolivia.

– Jeg tvivlede ikke på, at jeg ville komme tilbage, men jeg troede ikke, det ville blive så tidligt, sagde Morales.

Argentinas præsident, Alberto Fernández, ledsagede ham til grænsebyen La Quaica og gav Morales et afskedskram.

Morales takkede Fernández, der ligeledes er venstreorienteret, for at “redde mit liv”. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Morales blev afsat som præsident i Bolivia i 2019 efter næsten 14 år på posten. Det skete efter pres fra militæret og efter påstande om valgfusk.

Balladen opstod, efter at Morales i strid med Bolivias forfatning forsøgte at blive genvalgt til en fjerde periode sidste efterår. Efter flere ugers uroligheder i kølvandet af valget flygtede han til Mexico og rejste derefter til Argentina.

I stedet blev der indsat en overgangsregering i Bolivia.

I sidste måned genvandt Morales’ socialistparti, MAS, præsidentposten.

Luis Arce, der var partiets kandidat ved valget, oplyste efter sejren, at Morales ikke får nogen rolle i den nye regering.

Evo Morales, der i 2005 første gang blev valgt som præsident og dermed blev den første statsleder i Bolivia fra landets indfødte befolkning, har ifølge AFP afvist, at han vil involvere sig i politik igen.

Men Morales er fortsat formand for MAS, og han vil sandsynligvis fortsat have et stort ord at skulle have sagt i partiet, skriver nyhedsbureauet Reuters.

– Nu har vi genoprettet demokratiet og vores land uden vold, sagde Evo Morales mandag med henvisning til, at Luis Arce søndag formelt blev indsat som præsident.

– I går vendte MAS tilbage i regering, i dag er Evo i Bolivia. De (hans politiske modstandere, red.) fejlede, og det kan vi takke det bolivianske folks sammenhold for.

/ritzau/