Demokratisk profil flytter til Georgia for at slås for Senatet

Meget tyder på, at kontrollen over Senatet i USA først bliver afgjort ved to valgrunder i delstaten Georgia i januar.

Derfor river Andrew Yang, der tidligere forsøgte at blive Demokraternes præsidentkandidat, for en stund rødderne op og flytter til delstaten.

Her skal han være en del af Det Demokratiske Partis bestræbelser på at opnå fuld kontrol over Kongressen, skriver han på Twitter.

– Gode nyheder – Evelyn (Yang, hustru, red.) og jeg flytter til Georgia for at hjælpe Jon Ossoff og Raphael Warnock med at vinde, skriver Andrew Yang, der kæmpede om partiets nominering mod blandt andre den kommende præsident, Joe Biden.

I Georgia var to senatspladser på spil ved dette års valg.

Men i de to kapløb mellem henholdsvis demokratiske Jon Ossoff og Raphael Warnock på den ene side og republikanerne David Perdue og Kelly Loeffler på den anden side har ingen kandidater ifølge prognoserne nået de påkrævede 50 procent for at vinde i første valgrunde.

Anden valgrunde skal finde sted 5. januar, og den kan få store konsekvenser for Joe Bidens handlerum som præsident.

– Det bedste, vi kan gøre for Joe, er at skaffe ham demokratisk kontrol i Senatet, skriver Andrew Yang på Twitter.

– Der skal være koordination af ressourcerne. Alle, der førte valgkamp for Joe, skal gøre sig klar til at tage til Georgia. Jeg tager afsted.

Kongressen består af to kamre.

I Senatet har der siden 2014 været republikansk flertal, men her står det endelige resultat i år endnu åbent.

I det andet kammer, Repræsentanternes Hus, står Demokraterne ifølge blandt andet mediet NPR’s analyse til at genvinde kontrollen.

Når der skal vedtages lovgivning i USA, skal det vedtages af et flertal i begge kamre af Kongressen, og derfor er Senatet så afgørende for Biden.

– Jeg brugte flere måneder på at føre valgkamp for Joe og Kamala, og det bliver svært for dem at få gennemført deres politik, hvis Senatet bare kan sige nej, siger Yang til CNN.

– Jeg er bare en frivillig, som skal hjælpe til, så jeg skal banke på døre og snakke med folk.

45-årige Yang er en forretningsmand uden større politisk baggrund. Han overraskede i foråret ved at kvalificere sig til flere demokratiske tv-debatter.

Et af hans slagnumre var, at alle voksne amerikanere skal have en borgerløn på 1000 dollar. Det svarer til knap 6300 kroner.

/ritzau/