OVERBLIK: Verdens ledere ønsker tæt samarbejde med Biden

Siden flere store medier lørdag eftermiddag dansk tid slog fast, at Joe Biden bliver ny amerikansk præsident, er lykønskninger fra alverdens statsledere strømmet ind.

Her er et overblik over, hvordan et udsnit af verdens stats- og regeringsledere tager imod, at Biden til januar overtager præsidentembedet fra Donald Trump:
* Angela Merkel, forbundskansler i Tyskland, skriver på Twitter:
– Jeg ser frem til fremtidigt arbejde med præsident Biden. Vores transatlantiske venskab er uerstatteligt, hvis vi skal klare vores tids store udfordringer.

* Boris Johnson, premierminister i Storbritannien, skriver på Twitter:
– Tillykke til Joe Biden med hans valg til præsident i USA og til Kamala Harris med sin historiske bedrift.

– USA er vores vigtigste allierede, og jeg ser frem til at arbejde tæt sammen med vores delte prioriteter fra klimaforandringer til handel og sikkerhed.

* Emmanuel Macron, præsident i Frankrig, skriver på Twitter:

– Amerikanerne har valgt deres præsident. Tillykke Joe Biden og Kamala Harris! Vi har meget at gøre for at overvinde tidens udfordringer. Lad os arbejde sammen!
* Benjamin Netanyahu, premierminister i Israel på Twitter:
– Tillykke til Joe Biden og Kamala Harris. Joe, vi har haft et langt og varmt personligt venskab igennem næsten 40 år, og jeg kender dig som en stor ven af Israel. Jeg ser frem til at arbejde med jer begge og styrke de stærke bånd mellem USA og Israel endnu mere.

* Pedro Sanchéz, premierminister i Spanien, skriver på Twitter:
– Det amerikanske folk har valgt den 46. præsident i USA. Tillykke Joe Biden og Kamala Harris. Vi ønsker jer held og lykke og alt det bedste. Vi ser frem til at samarbejde med jer og håndtere udfordringerne foran os.

* Justin Trudeau, premierminister i Canada, skriver i en pressemeddelelse blandt andet:
– På vegne af regeringen i Canada ønsker jeg Joe Biden og Kamala Harris tillykke med deres valg som den næste præsident og vicepræsident i USA.

– Canada og USA nyder et ekstraordinært venskab – et, der er unikt på verdensscenen. Vores delte geografi, fælles interesser, dybe personlige forbindelse og stærke økonomiske bånd gør os til nære venner, partnere og allierede.

* Ursula von der Leyen, formand for EU-Kommissionen, skriver i en pressemeddelelse blandt andet:

– Jeg lykønsker varmt hr. Joe Biden med sin sejr i det amerikanske præsidentvalg og ser frem til at møde ham snarest muligt.

– EU og USA er venner og allierede, vores indbyggere deler det dybeste bånd.

– I takt med at verden ændrer sig, og nye udfordringer og muligheder dukker op, vil vores fornyede partnerskab være af særlig betydning.

* Jens Stoltenberg, generalsekretær i Nato, skriver på Twitter:
– Jeg lykønsker Joe Biden med hans valg som den næste præsident i USA og Kamala som vicepræsident. Jeg kender Joe Biden som en stærk tilhænger af vores alliance, og jeg ser frem til at arbejde tæt sammen med ham. Et stærkt Nato er godt for både Nordamerika og Europa.

Kilder: Reuters.

/ritzau/