Fox afviser instruks om ikke at kalde Biden valgt præsident

Tv-stationen Fox News afviser at have instrueret værter i ikke at kalde demokraten Joe Biden “president-elect” – den valgte præsident.

CNN skrev ellers tidligere fredag lokal tid, at der findes to interne Fox-meddelelser, der instruerer værter i ikke at bruge vendingen “president-elect” om Biden, hvis han i prognoserne når over de 270 påkrævede valgmænd.

I stedet skulle værterne sige, at “Biden har nok valgmænd til at vinde præsidentembedet”.

Men Fox News skriver i en meddelelse, at der “ikke været nogen interne beskeder eller redaktionel vejledning” fra stationen i sagen. Fox har ikke ønsket at give yderligere forklaring.

Hvis der på et tidspunkt har været en redaktionel politik om emnet, er den dog ikke blevet efterlevet af Fox-værterne i løbet af fredagen.

Her blev Biden flere gange beskrevet som potentiel “president-elect”.

Donald Trumps forsøg på at så tvivl om valgresultaterne har været en udfordring for tv-stationen, der traditionelt har været positivt stemt over for præsidenten.

Flere af stationens holdningsbaserede værter har støttet op om præsidentens påstande om valgsvindel. De har indtil videre ikke kunnet støttes med beviser.

Til gengæld har flere almindelige journalister på stationen udvist skepsis over for præsidentens udmeldinger.

Særligt er stationen kommet under pres, efter at den velansete valgredaktion kårede Joe Biden til vinder af Arizonas 11 valgmænd tidligt i optællingen.

Sean Hannity, en af de største Trump-fortalere hos Fox, siger, at valgholdet ikke skulle have kåret Biden til vinder i Arizona og underminerede på overraskende vis dermed sin egen tv-stations troværdighed.

Det Hvide Hus har flere gange protesteret mod Arizona-udmeldingen fra Fox. De fleste andre stationer har ikke kåret en vinder i Arizona, hvor Biden fører, men Trump haler ind, mens stemmerne tælles op.

Ubekræftede meldinger lyder endda, at Trump har ringet direkte til Rupert Murdoch, bestyrelsesformand for moderselskabet Fox Corp, for at beklage sig over stationens kåring i Arizona.

/ritzau/dpa