Valgobservatør ser Trumps påstande om fusk som embedsmisbrug

Lederen af internationale valgobservatører ved præsidentvalget i USA kritiserer præsident Donald Trumps handlinger i stærke vendinger.

Der er tale om “groft misbrug” af posten som præsident, når Trump hævder at være blevet snydt og kræver optælling af stemmer stoppet.

Det siger Michael Link, leder af Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE). I 28 af USA’s 50 delstater har der været valgobservatører fra organisationen.

– Den mest bekymrende ting var, at den amerikanske øverstkommanderende bad om at få stoppet optællingen af stemmer på grund af hans påståede sejr, siger Michael Link til den tyske avis Stuttgarter Zeitung.

– Det var groft misbrug af embedet.

Han tilføjer, at Trumps “påstande om manipulation er grundløse”, ligesom han advarer mod konsekvenserne af præsidentens retorik.

– Den største bekymring er, at USA ikke vil være i stand til at putte ånden, som Trump har lukket ud, tilbage i flasken.

– Selv hvis han indrømmer et nederlag og videregiver posten ordentligt, vil hans supportere – opildnet af hans retorik – måske se vold som et legitimt redskab, fordi de ikke længere føler sig demokratisk repræsenteret, siger Link.

Igen torsdag har Trump på Twitter krævet, at optællingen af stemmer stopper.

Trumps præsidentkampagne har forsøgt at få domstolene til at stoppe optællingen af stemmer i flere delstater, som ikke er afgjort, men hvor han fører.

Trump har erklæret sig som vinder af præsidentvalget, selv om resultater fra flere afgørende svingstater endnu ikke foreligger.

OSCE har været til stede ved amerikanske valg siden 2002. Derudover er der 50 europæiske parlamentarikere i USA for at holde øje med valget.

Allerede onsdag udsendte organisationen en erklæring om, at der ikke var belæg for Trumps påstande om fusk ved valget. Valghandlingen tirsdag var “godt gennemført”, lød det fra valgobservatørerne.

/ritzau/AFP