OVERBLIK: Stemmeoptællingen er langtfra forbi

Demokraten Joe Biden har taget førertrøjen i det amerikanske præsidentvalg, men torsdag aften dansk tid er intet endnu afgjort.

I en række stater er man stadig i gang med at tælle hundredtusindvis af stemmer op, men det kan tage tid.

Det skyldes blandt andet et højt antal brevstemmer i år, hvor mange vælgere af coronahensyn har foretrukket ikke at møde op ved valgstederne.

Her er et overblik over de delstater, der torsdag aften dansk tid stadig tæller stemmer op, og hvor nyhedsbureauet AP endnu ikke har følt sig sikker nok til at udråbe en vinder.

* Georgia: I Georgia fører Trump snævert med cirka 14.000 stemmer over Joe Biden. Der er 16 valgmænd på spil i Georgia, hvor Trump har erklæret sig som vinder, men et officielt resultat foreligger ikke. 98 procent af de forventede stemmer er talt op.

* Pennsylvania: Et resultat her kan være flere dage undervejs, for Pennsylvania godkender indkomne brevstemmer tre dage efter valget – fredag – hvis de er poststemplet og sendt senest på valgdagen.

Ifølge de foreløbige resultater fører Trump i staten med lidt under to procentpoint ned til Biden – cirka 115.000 stemmer. 92 procent af de forventede stemmer er talt op.

De stemmer, som mangler at blive talt med, kommer dog blandt andet fra Philadelphia, der er en af Demokraterne og Joe Bidens stærkeste bastioner i Pennsylvania. Derfor vil tv-stationerne ikke udelukke, at Biden kan indhente og overhale Trump.

* Nevada: Staten Nevada, der har seks valgmænd, har offentliggjort flere resultater torsdag klokken 18.00 dansk tid. De viser en snæver føring til Joe Biden, som har cirka 11.500 flere stemmer end Donald Trump. Det svarer til en føring på cirka et procentpoint. 87 procent af de forventede stemmer er talt op.

* North Carolina: I staten med 15 valgmænd kan der ifølge Bidens kampagneteam gå “adskillige dage”, før stemmerne er talt op. Også her er der tæt løb, og Trump fører snævert. Her tillades der indkomne brevstemmer helt frem til den 12. november, hvis de er poststemplet og afsendt senest på valgdagen tirsdag. 94 procent af forventede stemmer er talt op.

* Arizona: AP og Fox News har på baggrund af egne prognoser erklæret Biden som vinder af Arizona, som har 11 valgmænd. Men tv-stationer som CNN og NBC har endnu ikke erklæret en vinder i staten, hvor Trump haler ind. Med 86 procent af stemmerne optalt fører Biden med cirka 69.000 stemmer.

Kilder: Reuters, NPR, Edison Research, CNN og DR.

/ritzau/