Kosovos præsident går af efter tiltale om krigsforbrydelser

Kosovos nu fratrådte præsident, Hashim Thaci, blev torsdag aften overført til en fængselscelle i den hollandske by Haag.

Her er han formelt blevet tiltalt for krigsforbrydelser ved en særdomstol, der behandler sager om krigsforbrydelser i Kosovo.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Fængslingen af ham kommer kun nogle timer efter, at han på et pressemøde i Kosovos hovedstad, Pristina, meddelte sin afgang som det lille balkanlands præsident.

– Jeg træder tilbage fra dags dato, sagde Hashim Thaci ifølge Reuters.

Han tilføjede, at han har truffet beslutningen, efter at han er blevet informeret om, at domstolen i Haag har bekræftet tiltalen.

Thaci begrundede torsdag sin afgang med, at han ikke vil belaste præsidentposten eller Kosovos integritet ved at stå tiltalt for krigsforbrydelser i rollen som præsident. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Også Kadri Veseli, der er Thacis tætte allierede og leder af præsidentens parti, Kosovos Demokratiske Parti, er tiltalt. Det samme er Rexhep Selimi, der er medlem af Kosovos parlament.

Haag-domstolen meddeler torsdag aften, at Thaci er overført til et fængsel sammen med to andre mistænkte. Der er ikke sat navn på.

Ifølge et udkast til tiltalen, som blev offentliggjort i juni, er Thaci og Veseli sammen med flere andre blandt andet tiltalt for at stå bag “knap 100 drab”.

Udkastet omfattede i alt ti anklagepunkter om krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden under krigen i det tidligere Jugoslavien.

Hashim Thaci var dengang politisk leder af Kosovos oprørsstyrker.

– At det har taget næsten ti år at stille nogle af de formodede ansvarlige for retten, har betydet, at en kultur af straffrihed for krigsforbrydelser begået under Kosovokrigen kunne fortsætte, siger Amnesty Internationals Balkan-researcher, Jelena Sesar.

Tiltalen giver håb om, at “ofre og slægtninge til de savnede endelig vil opleve de formodede ansvarlige blive stillet for retten”, tilføjer hun.

Kosovo var indtil 1999 en autonom provins i Serbien, men i 1999 tvang Nato med en militær indsats Serbien ud af Kosovo.

Forinden var tusindvis af personer, hovedparten kosovoalbanere, blevet dræbt i oprørskampe mod serbiske styrker.

I 2008 udråbte Kosovo sig til en selvstændig stat, som er anerkendt af USA og de fleste lande i Europa, herunder Danmark.

Serbien afviser derimod fortsat at anerkende Kosovos selvstændighed, og de to landes forhold er ikke “normaliseret”, skriver Reuters.

/ritzau/