Trump holder fast i syden, Biden tager ventede stik hjem

Præsident Donald Trump vinder som ventet i delstaten Kentucky, hvor nyhedsbureauet AP først på natten erklærer ham som vinder ifølge de prognoser, som flere amerikanske medier lader sig guide af.

Stemmeafgivningen ved tirsdagens valg sluttede på de fleste valgsteder i Kentucky ved midnat dansk tid.

Det er en stat, der traditionelt stemmer republikansk.

Trump står ifølge tv-stationen CNN også til at vinde i Indiana, viser en prognose fra tv-stationen CNN. Prognosen fra nyhedsbureauet AP viser endnu ikke en klar vinder i Indiana.

Indiana regnes dog som en af de meget sikre stater for Republikanerne. Det er vicepræsident Mike Pences hjemstat.

I de vestlige dele af begge stater var valgstederne åbne til klokken 01.00 dansk tid. Kort efter viste prognoserne, at Trump tager sine første stik hjem her.

AP’s prognose viser desuden, at Senatets republikanske flertalsleder, Mitch McConnell, helt som ventet står til genvalg i sin hjemstat.

Det lykkes dermed ikke for den demokratiske udfordrer, tidligere jagerpilot Amy McGrath, at vippe den republikanske veteran af pinden i Kentucky.

Der er 11 valgmænd på spil i Indiana og 8 i Kentucky.

I begge delstater viste de tidlige resultater af stemmeoptællingen, at præsident Trump som ventet har en solid føring over den demokratiske udfordrer, Joe Biden.

På USA’s østkyst lukkede valgstederne også i Vermont, Georgia, Virginia og South Carolina klokken 01.00 dansk tid.

AP’s prognoser viser, at Biden som ventet har taget sejren hjem i Vermont.

Når AP’s beregning viser, at det ikke er muligt for en kandidat at blive overhalet, erklæres den pågældende kandidat som vinder ifølge prognosen.

Prognoser er matematiske analyser baseret på en blanding af optalte stemmer, resultater fra tidligere valg samt indgående kendskab til amerikansk vælgeradfærd.

Den endelige optælling af stemmer ventes ved dette valg at tage længere tid end ved tidligere valg – blandt andet fordi coronasituationen har fået usædvanligt mange vælgere til at stemme på forhånd.

Det er forskelligt fra stat til stat, hvornår brev- og forhåndsstemmer er talt færdig.

/ritzau/