Republikanere gør indhug i Demokraters Kongres-pladser

Det er ikke kun præsidenten, der er på valg i USA. Vælgerne kunne tirsdag også stemme på, hvorvidt medlemmerne i Repræsentanternes Hus skal forlænges eller udskiftes – og i så fald med hvem.

Onsdag eftermiddag dansk tid ser valgresultatet til Kongressen, der består af både Repræsentanternes Hus og Senatet, mudret ud.

Demokraterne havde håbet, at de kunne vinde præsidentposten, udvide flertallet i Repræsentanternes Hus og fravriste Republikanerne flertallet i Senatet.

Onsdag eftermiddag tegner der sig dog et billede af, at Republikanerne beholder flertallet i Senatet, og at partiet samtidig gør indhug i Demokraternes pladser i Repræsentanternes Hus.

Inden valget havde Demokraterne 232 medlemmer i Repræsentanternes Hus, hvor der er plads til 435. Republikanerne havde 197.

Onsdag eftermiddag viser foreløbige resultater ifølge den britiske avis The Guardian, at Demokraterne har fået 189 repræsentanter ind, mens Republikanerne har fået 185. Dermed er der endnu 61 pladser, som mangler at blive fordelt.

Blandt andet har republikaneren Nancy Mace genvundet en plads i Repræsentanternes Hus i South Carolina over demokraten Joe Cunningham i South Carolina.

I 2018 var det Demokraterne, der overtog flertallet fra Republikanerne.

Også i Florida har Republikanerne fået et ekstra medlem i Repræsentanternes Hus, skriver nyhedsbureauet AP. Her er det republikaneren Maria Elvira Salazar, der har vundet over demokraten Donna Shalala.

Salazar og Shalala var også oppe mod hinanden i 2018, men dengang var det Shalala, der kom sejrende ud af kampen.

Hvis det ender med et mere snævert flertal i Repræsentanternes Hus for Demokraterne, kan gøre det sværere for partiets flertalsleder, Nancy Pelosi, at samle tropperne til at danne flertal.

Når der skal vedtages lovgivning i USA, skal det vedtages i begge kamre i Kongressen. Medlemmer i Repræsentanternes Hus er valgt for to år ad gangen.

/ritzau/