OVERBLIK: Særvalg for coronasmittede og lang valgkørsel

Tirsdag afgør de amerikanske vælgere, om Donald Trump fortsætter som præsident, eller om det bliver Demokraternes Joe Biden, der indtager embedet.

Mens vælgerne de forløbne mange måneder har kunnet se de to kandidater diskutere – og i nogle tilfælde skændes – om USA’s fremtid, foregår de lokale stemmeafgivninger noget mere roligt.

Læs her en række udvalgte historier fra valgsteder i USA:
* I Maury County i staten Tennessee er der opstillet et udendørs valgsted, hvor personer, der er testet positive for coronavirus, har symptomer eller har været i kontakt med en smittet, kan stemme. Raske må gå inden døre.

* Joe LaMuraglia er kørt 3200 kilometer for at stemme. Han er registreret vælger i Georgia, men hans brevstemmeseddel dukkede ikke op med posten i Boston, hvor han bor. Derfor så Joe LaMuraglia ingen vej uden om at tage den lange køretur for at stemme fysisk.

* Joe Biden har gjort stemmemæssigt rent bord i det lille bysamfund Dixville Notch i New Hampshire. Der bor dog kun 12 mennesker i Dixville Notch, hvoraf fem af dem stemte, alle på Biden. I nabosamfundet Millsfield med 23 indbyggere ser det bedre ud for Trump, der her fik 16 stemmer mod fem til Biden.

* I Los Angeles i Californien har man tirsdag morgen amerikansk tid opgjort den gennemsnitlige ventetid for at komme til at stemme på de fysiske valgsteder. Vælgere har her stået i kø i beskedne syv minutter – modsat andre år, hvor køen har været meget længere. Det skyldes blandt andet, at mange har brevstemt eller stemt på forhånd og derfor ikke møder op fysisk.

* I San Francisco kan man i år afgive sin stemme på Museum of Ice Cream (på dansk: Ismuseet), der i anledning af præsidentvalget er lavet om til et valgsted. En lokal vælger, David Latham, bemærker, at det er fremskridt i forhold til 2016, hvor han med egne ord stemte i en ”snusket kontorbygning”.

* I Park County, Wyoming har den amerikanske rapper og musikproducer Kanye West tirsdag lidt efter klokken 13.30 lokal tid stemt for første gang i sit liv. Det skriver han på Twitter, hvor han har lagt en kort video op af seancen. Han stemte på sig selv. Hans navn stod ikke på stemmesedlen, men det er muligt selv at tilføje navnet på den, man vil give sin stemme til.

* I Des Moines, Iowa var der mindst to stemmesteder, hvor en maskine til at skanne stemmer strejkede i en kortere periode. Det skyldtes ifølge valgtilforordnede, at ansatte og vælgere brugte for meget håndsprit – formentlig for at mindske spredning af coronavirus – og ikke havde tilstrækkeligt tørre hænder, da de brugte maskinen.

* I landsbyen Thulasendrapuram cirka 350 kilometer syd for Chennai i Indien har grupper af mennesker samlet sig ved Dharmasastha-templet. Her beder de for, at Joe Biden vinder præsidentvalget i USA, så Kamala Harris, der har en jamaicansk far og en indisk mor, bliver vicepræsident. Kamala Harris’ bedstefar P. V. Gopalan kom fra landsbyen.

Kilder: The Tennessean, The Boston Globe, Los Angeles Times, San Francisco Chronicle, NPR, AFP og Twitter.

/ritzau/