Over 100 millioner amerikanere har stemt på forhånd

Over 100 millioner amerikanere har brevstemt eller stemt på forhånd. Det peger i retning af rekorddeltagelse ved tirsdagens valg i USA.

Det oplyser US Elections Project, der er tilknyttet University of Florida.

Den kraftige stigning i brevstemmer og stemmeafgivning inden valgdagen skyldes coronapandemien, som har kostet over 231.000 amerikanere livet.

Mange har været bekymrede for, at de skulle stå i kø ved valgstederne på valgdagen og bevæge sig rundt i overfyldte valglokaler. Med fare for at blive smittet med covid-19.

Tidligere målinger har vist, at demokrater har været mere tilbøjelige end republikanere til at stemme på forhånd.

Men en anden del af forklaringen er den entusiasme, som vælgerne viser for opgøret mellem den republikanske præsident, Donald Trump, og demokraten Joe Biden.

De mange forhåndsstemmer og de mange, der tirsdag er mødt op på valgstederne for at stemme, har fået valgeksperter til at forvente den største valgdeltagelse siden 1908.

De første valgsteder lukker klokken et onsdag morgen dansk tid, og optællingen kan gå i gang.

Florida ventes at blive en af de første stater, der får talt færdig. Det skyldes, at alle, der har stemt på forhånd i staten, allerede har fået talt deres stemmer op.

Men sådan er det langtfra i en række andre stater.

I Pennsylvania, der ligesom Florida regnes som en nøglestat under præsidentvalget, vil brevstemmerne og de tidligt afgivne stemmer først blive talt op, når valgstederne lukker. Og her forventer de valgansvarlige ikke, at der vil være et resultat før torsdag eller fredag.

De store tv-stationer har på forhånd meldt ud, at de ikke regner med at kunne udråbe en samlet vinder på valgnatten.

– Niveauet for usikkerhed er uden fortilfælde, fortalte chefen for ABC News, James Goldston, til avisen Financial Times for få dagen siden.

– Vi er nødt til at lægge planer for en proces, som ikke ender den samme nat, sagde han.

/ritzau/