Nordøstlige delstater i USA har skudt valgdagen i gang

Præsidentvalget i USA er for alvor i gang, efter at valgsteder i syv delstater i det nordøstlige USA, heriblandt New York, er åbnet klokken 12 dansk tid.

Delstaterne er Connecticut, Indiana, Kentucky, Maine, New Jersey, New York og Virginia.

De har samlet 86 valgmænd, hvoraf New York som den mest befolkningsrige af staterne har flest med 29.

I alt kæmper Republikanernes kandidat, præsident Donald Trump, og Demokraternes kandidat, Joe Biden, om 538 valgmænd i valgmandskollegiet.

Det kræver 270 valgmænd at vinde præsidentvalget.

Joe Biden har på Twitter markeret, at valgdagen er skudt i gang.

– Det er valgdag. Stem, Amerika, skriver han, umiddelbart efter at valgstederne i de syv delstater er åbnet.

Klokken 11 åbnede de første større valgsteder ved præsidentvalget.

Det skete i delstaten Vermont, som også ligger i det nordøstlige USA. I Vermont, en af de mindst befolkningsrige delstater i USA, er der tre valgmænd på spil.

Allerede ved midnat natten til tirsdag lokal tid tog vælgere i delstaten New Hampshire dog hul på valgdagen som de allerførste i USA.

En tradition foreskriver, at vælgerne ved tre valgsteder i New Hampshire – Dixville Notch, Millfield og Hart’s Location – møder op og stemmer ved midnat. Hart’s Location aflyste dog traditionen denne gang på grund af coronapandemien.

De tre landsbyer plejer traditionelt at kæmpe om at offentliggøre USA’s første valgresultat. I år var Dixville Notch hurtigst, da de fem vælgeres stemmer på kort tid var talt op. Alle stemmerne gik til Biden.

Den endelige optælling af stemmer ventes ved dette valg at tage længere tid end ved tidligere valg – blandt andet fordi coronasituationen har fået usædvanligt mange vælgere til at stemme på forhånd.

Det er forskelligt fra stat til stat, hvornår brev- og forhåndsstemmer tælles op. Før selve valgdagen havde knap 100 millioner amerikanere stemt.

/ritzau/