Formodet gerningsmand i Wien var opvokset i Østrig

Den formodede gerningsmand, som blev dræbt af politiet efter et angreb i Wien mandag aften, var en 20-årig mand. Han var vokset op i den østrigske hovedstad.

Ved angrebet blev der skudt på seks forskellige adresser i Wien, inden gerningsmanden selv blev skuddræbt af politistyrker, ni minutter efter at angrebet blev indledt.

To mænd og to kvinder blev dræbt. 22 sårede blev bragt til behandling på hospitaler i byen – heriblandt en politimand, hvis tilstand tirsdag aften er stabil.

Ud af de 22 ankom 14 med alvorlige skader, og 3 blev meldt i kritisk, men stabil tilstand.

Den dræbte 20-årige var bevæbnet med et håndvåben og et stormgevær. Han bar også noget, det lignede et bombebælte. Det viste sig at være en attrap.

Sikkerhedsstyrker ransagede efterfølgende 18 forskellige adresser. 14 blev anholdt, mens det blev forsøgt afklaret, om den formodede gerningsmand havde handlet alene.

Politiet har også gennemset overvågningsvideo fra gerningsstederne. Der er ifølge den østrigske indenrigsminister, Karl Nehammer, ikke noget i dem, der indikerer, at der skulle være medgerningsmænd.

To mænd er dog blevet anholdt i Schweiz tirsdag eftermiddag. Der er tale om en 18-årig og en 24-årig schweizisk statsborger. Politi oplyser ifølge AFP, at de blev anholdt i byen Winterthur nær Zürich.

– I hvilken grad der er en forbindelse mellem de to anholdte og den formodede drabsmand er i øjeblikket ved at blive undersøgt, fremgår det af en meddelelse fra politiet i Zürich ifølge AFP.

Den formodede gerningsmand var kendt som islamist. Indenrigsministeriet i Wien bekræfter, at den 20-årige i april 2019 var blevet idømt et år og ti måneders fængsel.

Han havde dengang forsøgt at komme til Syrien for at slutte sig til Islamisk Stat.

Den 20-åriges navn var Kujtim Fejzulai, og han nåede langtfra at afsone hele straffen. Ifølge det tyske medie dpa blev han løsladt i december sidste år.

Han snød ifølge indenrigsministeren lederne af et antiradikaliseringsprogram, så han kunne blive løsladt før tid.

– Der var derfor ikke advarselstegn om hans radikalisering, siger Nehammer til dpa.

Fejzulai var foruden østrigsk statsborger også nordmakedonsk statsborger.

Mindst 1000 politifolk er sat ind i en eftersøgningsoperation, hvor det undersøges, om der var andre mulige gerningsmænd i angrebet.

/ritzau/Reuters