Formodet gerningsmand i Wien var opvokset i Østrig

Den formodede gerningsmand, som blev dræbt af politiet efter et angreb i Wien mandag aften, var en 20-årig mand. Han var vokset op i den østrigske hovedstad.

Han var kendt som islamist. Indenrigsministeriet i Wien bekræfter en rapport fra nyhedsbureauet APA om, at den 20-årige i april 2019 var blevet idømt 22 måneders fængsel, fordi han havde forsøgt at komme til Syrien for at slutte sig til Islamisk Stat.

– I december 2019 blev han benådet på grund af sin unge alder, oplyser den østrigske indenrigsminister, Karl Nehammer, til medier i Wien.

Nehammer siger, at den 20-årige havde dobbelt statsborgerskab og både var østrigsk og nordmakedonsk statsborger.

Ved angrebet mandag aften blev der skudt seks forskellige steder. To mænd og to kvinder blev dræbt. Mindst 15 blev såret – heriblandt en politimand.

– Mindst syv af de sårede er i kritisk tilstand, skriver APA.

Mindst 1000 politifolk er sat ind i eftersøgningsoperation, hvor mulige andre deltagere i angrebet jages. Helikoptere overfløj mandag Wien, hvor gader og områder blev afspærret af politiet i forbindelse med jagten på flere formodede gerningsmænd.

Nyhedsbureauet APA skriver, at to anholdelser er foretaget tæt ved byen Pölten, hvor to huse blev ransaget.

Politiet har foretaget razziaer i 15 hjem og adskillige mennesker er blevet anholdt.

– Østrig har i mere end 75 år været et stærkt og modent demokrati, et land, hvis identitet er markeret af værdier og fundamentale rettigheder som ytringsfrihed og retslovgning og tolerance mellem mennesker, siger Nehammer.

Chefredaktøren for den østrigske ugeavis Falter, Florian Klenk, kalder ifølge Reuters den dræbte 20-årige for Kurtin S. Han siger, at politiet ikke mente, at han var i stand til at planlægge et angreb i Wien.

Den dræbte 20-årige var bevæbnet med et håndvåben og et stormgevær. Han bar også et bombebælte, som viste sig at være en attrap.

/ritzau/Reuters