Avisledere: USAs næste præsident må samle befolkningen

Den vigtigste opgave for USA’s næste præsident bliver at samle en splittet amerikansk befolkning igen – både for USA’s egen og for resten af den vestlige verdens skyld.

Sådan lyder budskabet i flere lederspalter i danske aviser, før amerikanerne tirsdag går til stemmeurnerne for at vælge mellem præsident Donald Trump og Demokraternes kandidat, Joe Biden.

Valget har delt USA’s befolkning i to, og begge fløje frygter, at det kan opløse nationen, hvis modparten vinder.

Det kan ingen være tjent med ifølge Jyllands-Postens leder.

– Det er ildevarslende, når forretningsdrivende skalker deres vinduer af frygt for optøjer og plyndringer på valgnatten, mens andre i fuld alvor taler om risikoen for borgerkrig. Det, verden har brug for i de kommende fire år, er amerikansk lederskab, står der i Jyllands-Postens leder.

Valgkampen har været præget af historier om stemmeundertrykkelse, vælgerintimidering og påstande om valgsvindel fra Trump.

Samtidig har coronapandemien og de største raceprotester i USA i årtier afsløret en amerikansk befolkning, der virker mere splittet end nogensinde før.

– Når den ene halvdel af amerikanerne frygter socialisme, og den anden halvdel frygter et diktatur, er der brug for heling og forsoning, skriver Kristeligt Dagblads udlandsredaktør, Kerrin Linde, i avisens leder.

/ritzau/