Avisledere: USAs næste præsident må samle befolkningen

Den vigtigste opgave for USA’s næste præsident bliver at samle en splittet amerikansk befolkning igen – både for USA’s egen og for resten af den vestlige verdens skyld.

Sådan lyder budskabet i flere lederspalter i danske aviser, før amerikanerne tirsdag går til stemmeurnerne for at vælge mellem præsident Donald Trump og Demokraternes kandidat, Joe Biden.

Valget har delt USA’s befolkning i to, og begge fløje frygter, at det kan opløse nationen, hvis modparten vinder.

Det kan ingen være tjent med ifølge Jyllands-Postens leder.

– Det er ildevarslende, når forretningsdrivende skalker deres vinduer af frygt for optøjer og plyndringer på valgnatten, mens andre i fuld alvor taler om risikoen for borgerkrig. Det, verden har brug for i de kommende fire år, er amerikansk lederskab, står der i Jyllands-Postens leder.

Valgkampen har ligeledes været præget af historier om stemmeundertrykkelse, vælgerintimidering og påstande om valgsvindel fra Trump.

Samtidig har coronapandemien og de største raceprotester i USA i årtier afsløret en amerikansk befolkning, der virker mere splittet end nogensinde før.

– Når den ene halvdel af amerikanerne frygter socialisme, og den anden halvdel frygter et diktatur, er der brug for heling og forsoning, står der i Kristeligt Dagblads leder.

Berlingskes leder påpeger, at det ikke kun er den amerikanske befolkning, der har brug for et samlet USA. Det har Danmark, EU og resten af Vesten også.

– Det er USA, som ultimativt garanterer europæisk sikkerhed og respekten for en international orden, hvor Kina ikke bare æder Taiwan. Der er ingen, som er i stand til at gøre lige så meget for demokrati og menneskerettigheder, som USA kan, står der i lederen.

Skal det lykkes Biden eller Trump at samle nationen igen, så kræver det i første omgang, at de begge accepterer resultatet af tirsdagens valg, skriver Ekstra Bladet i slutningen af avisens leder.

– Det bedste vil være en klar og tidlig afgørelse. Om USA og verden så bliver bedre, hvis Trump taber, får vi se.

/ritzau/