Det Hvide Hus går i ordkrig med coronaekspert få dage før valg

En af USA’s førende viruseksperter, Anthony Fauci, advarer om, at USA er på vej mod “en masse smerte”, hvis der ikke sker en “brat forandring” i sundhedsvanerne i USA.

I et interview, der er bragt i avisen Washington Post søndag, opfordrer han til en ændring i den politik, USA fører for at få bugt med coronaudbruddet.

Mange amerikanere ignorerer råd om at holde afstand, bruge håndsprit og bære mundbind.

Hospitalerne er kommet under pres, fordi antallet af coronasmittede stiger. Samtidig er den almindelige influenzasæson ved at sætte ind med det køligere vejr.

– Det er ikke muligt at være dårligere positioneret, siger Fauci i interviewet.

– Det er ikke en god situation, understreger han.

Den udtalelse har fået en talsmand i Det Hvide Hus til at rette en skarp kritik mod Fauci.

– Det er uacceptabelt og bryder med alle normer for dr. Fauci, siger talsmanden, Judd Deere, at Fauci “tre dage inden et valg at politisere” coronaindsatsen.

USA holder valg tirsdag.

Over 230.000 mennesker, der var smittet med corona, er døde i USA. Fredag satte USA en kedelig rekord med det højeste antal nye daglige smittetilfælde, da der blev registreret 98.000 tilfælde på et enkelt døgn.

Præsident Donald Trump har gentagne gange forsøgt at nedtone alvoren ved udbruddet og har senest hævdet, at USA “er ved at runde et hjørne” og at der bedring i sigte.

Fauci har gennem længere tid ikke været med ved de briefinger om coronavirus, som Trump har holdt i Det Hvide Hus. Præsidenten beder ham heller ikke om rådgivning længere.

I stedet har Fauci givet en række interviews til flere store amerikanske medier.

Trump har på det seneste hånet viruseksperten – der i årtier har været toprådgiver for skiftende amerikanske regeringer – og blandt andet talt om “Fauci og de andre idioter”.

I interviewet med Washington Post bliver Fauci spurgt, hvad han mener om den tilgang, som henholdsvis Trump og den demokratiske præsidentkandidat, Joe Biden, har på coronaområdet.

Bidens valgkampagne “tager det alvorligt ud fra et folkesundhedsperspektiv”.

Trump “ser på det fra et andet perspektiv”, siger Fauci til avisen.

Præsidenten har fået kritik fra både Demokraterne og eksperter, fordi han holder store vælgermøder, hvor folk står tæt – mange uden mundbind.

Søndag fører Trump valgkamp ved store arrangementer i fem stater, og mandag skal han efter planen nå hele syv vælgermøder på en dag.

Biden har betegnet præsidentens vælgermøder som “superspreder-arrangementer”.

/ritzau/AFP