Tyrkisk minister: Folk er fastklemt under murbrokker efter skælv

Den græske ø Samos er blevet ramt af en mini-tsunami, efter at et kraftigt jordskælv fredag indtraf i Det Ægæiske Hav nord for øen.

Det rapporterer græsk tv ifølge nyhedsbureauet AFP.

Vandet har forårsaget oversvømmelse på havnen på Samos, viser billeder fra tv-stationen ERT. Flere bygninger er ødelagt, meddeler tv-stationen.

I den tyrkiske Izmir-provins er der indtil videre meldt om seks kollapsede bygninger. Det skriver Tyrkiets indenrigsminister, Suleyman Soylu, ifølge AFP på Twitter.

– Nogle af vores medborgere er fastklemt under murbrokkerne, siger den tyrkiske miljøminister, Murat Kurum.

Han tilføjer, at han har kendskab til fem kollapsede bygninger.

Det kraftige jordskælv havde ifølge tyrkiske katastrofemyndigheder en beregnet størrelse på 6,6. Den Amerikanske Geologiske Undersøgelse (USGS) har beregnet størrelsen til 7,0.

Nyhedsbureauet Reuters skriver, at rystelserne kunne mærkes i Grækenlands hovedstad, Athen.

Skælvet ramte omkring klokken 12.50 dansk tid.

Der var ikke umiddelbart meldinger om tilskadekomne eller omkomne, lige som der heller ikke umiddelbart er overblik over, om der er sket omfattende skader.

På sociale medier er der meldinger om, at rystelserne kunne mærkes helt i millionbyen Istanbul.

Også i storbyen Izmir, der ligger nord for epicentret, var der kraftige rystelser.

Videoer, der er offentliggjort af det statslige tyrkiske medie TRT, viser støvskyer rejse sig op over store dele af byen, efter at skælvet indtraf.

Indbyggerne i byen styrtede ud i gaderne af frygt for, at husene skulle kollapse.

Skælvets epicenter lå i Det Ægæiske Hav 33 kilometer fra Tyrkiets vestkyst og omkring 14 kilometer nord for den græske ø Samos, meddeler USGS.

Øens viceborgmester siger ifølge nyhedsbureauet AFP, at der er meldinger om sammenstyrtede mure og beskadigede bygninger. Men der er ikke umiddelbart fundet døde eller kvæstede.

Indbyggerne på Samos fik – kort efter at skælvet indtraf – besked på at søge mod højereliggende områder af frygt for, at der kan komme en tsunami.

– Det var et meget kraftigt jordskælv, det er vanskeligt at få et større et, siger Eftyhmios Lekkas, der er leder af et græsk jordskælvscenter, ifølge Reuters til det græske Skai TV.

/ritzau/