Tyrkisk minister: Folk er fastklemt under murbrokker efter skælv

Fire mennesker er bekræftet døde, og 120 andre er kommet til skade i Tyrkiet, som fredag er blevet ramt af et kraftigt jordskælv.

Det oplyser katastrofemyndigheder i byen Izir ifølge nyhedsbureauet dpa.

I Izmir-provinsen er der flere kollapsede bygninger.

– Nogle af vores medborgere er fastklemt under murbrokkerne, siger den tyrkiske miljøminister, Murat Kurum.

Den græske ø Samos er blevet ramt af en mini-tsunami, efter at det kraftige jordskælv fredag indtraf i Det Ægæiske Hav nord for øen.

Det rapporterer græsk tv ifølge nyhedsbureauet AFP.

Vandet har forårsaget oversvømmelse på havnen på Samos, viser billeder fra tv-stationen ERT. Flere bygninger er ødelagt, meddeler tv-stationen.

Det kraftige jordskælv havde ifølge tyrkiske katastrofemyndigheder en beregnet størrelse på 6,6. Den Amerikanske Geologiske Undersøgelse (USGS) har beregnet størrelsen til 7,0.

Nyhedsbureauet Reuters skriver, at rystelserne kunne mærkes i Grækenlands hovedstad, Athen.

Skælvet ramte omkring klokken 12.50 dansk tid.

På sociale medier er der meldinger om, at rystelserne kunne mærkes helt i millionbyen Istanbul.

Videoer, der er offentliggjort af det statslige tyrkiske medie TRT, viser støvskyer rejse sig op over store dele af byen, efter at skælvet indtraf.

Indbyggerne i byen styrtede ud i gaderne af frygt for, at husene skulle kollapse.

Skælvets epicenter lå i Det Ægæiske Hav 33 kilometer fra Tyrkiets vestkyst og omkring 14 kilometer nord for den græske ø Samos, meddeler USGS.

Øens viceborgmester siger ifølge nyhedsbureauet AFP, at der er meldinger om sammenstyrtede mure og beskadigede bygninger. Men der er ikke umiddelbart fundet døde eller kvæstede.

Indbyggerne på Samos fik – kort efter at skælvet indtraf – besked på at søge mod højereliggende områder af frygt for, at der kan komme en tsunami.

– Det var et meget kraftigt jordskælv, det er vanskeligt at få et større et, siger Eftyhmios Lekkas, der er leder af et græsk jordskælvscenter, ifølge Reuters til det græske Skai TV.

/ritzau/