Orkan koster mindst seks liv i det sydlige USA

Mindst seks personer har mistet livet, efter at orkanen Zeta nåede til det sydlige USA.

Det skriver nyhedsbureauet dpa.

Zeta landede natten mellem onsdag og torsdag som en kategori-2 orkan i delstaten Louisiana med vindhastigheder op til 175 kilometer i timen.

Over to millioner amerikanere står uden strøm i Louisiana, Alabama, Mississippi, Georgia, North Carolina og South Carolina.

Den magtfulde orkan har tvunget guvernører til at erklære undtagelsestilstand, og præsident Donald Trump har måtte udsætte et planlagt vælgermøde i North Carolina torsdag på grund af de kraftige vinde.

I stedet vil Trump besøge byen Fayetteville i North Carolina mandag, oplyser hans kampagne.

De største skader er indtil videre sket ved Louisianas kyst. Her døde en mand af elektriske stød i den sydlige delstat. Vindene flåede tagene væk fra husene, mens floder i området er blevet oversvømmet.

Torsdag aften lokal tid er orkanen taget af i styrke, og vindene har aftaget en del.

Zeta er den 27. navngivne storm i USA i et historisk travlt år med mere en måned tilbage af Atlanterhavets orkansæson.

Allerede i august viste en prognose fra USA’s organ for oceaniske og atmosfæriske studier (NOAA), at der i år ville komme “flere, stærkere og mere langvarige storme end gennemsnittet”, hvilket har vist sig at holde stik.

Tropiske storme får typisk et navn, når vindene roterer i et cirkulært mønster og opnår hastigheder på omkring 63 kilometer i timen.

I maj forudså forskere fra University of Wisconsin og NOAA, at de seneste 40 års opvarmning vil øge sandsynligheden for, at en tropisk storm bliver til en stor orkan med otte procent hvert årti.

/ritzau/