100.000 demonstrerer mens ultimatum til Lukasjenko udløber

Over 100.000 mennesker har siden søndag eftermiddag været på gaden i Hvideruslands hovedstad, Minsk, for at demonstrere mod præsident Aleksandr Lukasjenko. Det sker forud for en bebudet generalstrejke.

Det er 11. søndag i træk, at der er så mange på gaden for at kræve Lukasjenkos afgang og frigivelse af politiske fanger.

Folk er strømmet til fra forskellige retninger. Sammenstød med politiet har heller ikke denne gang kunnet undgås.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters har politiet skudt med chokgranater mod demonstranterne, mens de nærmede sig Uafhængighedspladsen i centrum af byen.

Da mørket faldt på kunne der høres høje brag, mens himlen lyste op.

Det var, kun få timer før at et ultimatum, som oppositionen har stillet til Lukasjenko, udløber. Han har fået frem til midnat til at træde tilbage, ellers vil han blive mødt af en generalstrejke.

Demonstranterne bærer de hvid-røde faner, som er blevet et symbol på modstanden over for regimet.

Der er foreløbig rapporteret om 60 anholdte i Minsk og en række andre byer, hvor der også demonstreres.

I byen Lida er der meldinger om, at politiet skyder med tåregas.

Hundredvis af politifolk og soldater har afspærret centrum af Minsk, og alle metrostationer har været lukket for at forhindre folk i at nå ind til byen.

Oppositionens ledende kandidat, Svetlana Tikhanovskaja, som før weekenden var i Danmark for at modtage en frihedspris, har opfordret folk til at slutte sig til en generalstrejke allerede fra mandag eller blive hjemme.

– I dag er en særlig dag, siger hun fra sit eksil i nabolandet Litauen.

Oppositionen beskylder Lukasjenko og hans regime for at have svindlet med resultatet af præsidentvalget i august. De får støtte af EU, som ikke vil anerkende Lukasjenko som Hvideruslands leder.

/ritzau/dpa