Lektor: Afdæmpet Trump forsøgte at tale til hvide kvinder

USA’s præsident, Donald Trump, havde valgt en ny og mere tilbageholdende stil i den anden tv-debat med demokratiske Joe Biden natten til fredag.

Det var et bevidst forsøg på at kapre stemmer hos de hvide forstadskvinder, som flere målinger viser, at han har tabt opbakning hos i forhold til sin debatmodstander og rival til præsidentposten.

Sådan lyder analysen fra Mette Nøhr Claushøj, som er ekstern lektor i statskundskab på Københavns Universitet og underviser i amerikanske valgkampe.

– Donald Trump ved selvfølgelig godt, at han er bagefter i meningsmålingerne, og at en af de grupper, som han for alvor har tabt støtter hos, det er hvide forstadskvinder. Han ved også godt, at de synes, at han er for grov, brovtende og opfører sig for dårligt og taler for grimt, siger hun.

Med omkring halvanden uge til præsidentvalget var præsidenten derfor på vælgerjagt.

– Den her debat var sidste chance for ham for at tale til en kæmpestor del af vælgerskaren på én gang, så måske har han taget sine rådgiveres ord til sig, siger Mette Nøhr Claushøj.

For at undgå en gentagelse af den første, kaotiske debat var der indført nye regler, så en kandidat fik slukket sin mikrofon, mens den anden fik to minutters taletid i begyndelsen af hvert debatemne.

Det virkede i høj grad, og de to respekterede i vidt omfang spillereglerne.

– Trump var meget mere disciplineret end ved den første debat. Det er meget lang tid siden, at vi har set Donald Trump styre sig så meget, som han gjorde i den her præsidentdebat, hvor han lod være med at afbryde, siger Mette Nøhr Claushøj, som var positivt overrasket over, at der blev mulighed for at tale så meget indhold.

Politisk kom der dog ikke for alvor de store nyheder i løbet af debatten, vurderer USA-kenderen.

Men der var perioder, hvor begge kandidater kortvarigt kom på glat is, forklarer Claushøj.

Blandt andet sagde Biden på et tidspunkt, at USA ville “overgå til noget andet end olieindustrien”.

Den greb Trump med det samme og sagde, at “Biden ville ødelægge olieindustrien” og bad oliestaterne Texas og Pennsylvania om at huske på Bidens udtalelser.

– Biden trak dog noget i land på den udtalelse efterfølgende, forklarer Claushøj.

Til gengæld kom Trump med en bemærkning om, at migranter uden papir, som dukker op til retshøringer, kun er dem med “lavest iq”. Den kan give bagslag for præsidenten, mener Claushøj.

– Men der var ikke nogen eklatante brølere fra de to, så jeg tror ikke, at den her debat kommer til at rykke så meget, siger hun.

/ritzau/