Senatet skal stemme om Trumps kandidat til højesteret mandag

Senatet i USA skal stemme om en godkendelse af kandidat til højesteret Amy Coney Barrett på mandag.

Det bekræfter Republikanernes flertalsleder i Senatet, Mitch McConnell, tirsdag.

– Vi vil stemme for at bekræfte den kommende højesteretsdommer Barrett på mandag, siger han på en pressekonference.

– Det vil være endnu en stor bedrift i vores bestræbelser på at anlægge domstolene, de føderale domstole, med mænd og kvinder, som tror på forestillingen om, at det er en dommers opgave at følge loven, siger Mitch McConnell.

Afstemningen mandag finder sted otte dage før præsidentvalget 3. november.

Flere iagttagere påpeger, at fastsættelsen af datoen for afstemningen tyder på, at Republikanerne allerede nu føler sig sikre på, at partiet har nok stemmer til at kunne indsætte Barrett før valget.

Den 48-årige konservative Amy Coney Barrett er nomineret af præsident Donald Trump til det ledige sæde i USA’s højesteret efter det afdøde liberale ikon Ruth Bader Ginsburg.

En endelig godkendelse af Barrett i Senatet vil give et konservativt flertal på 6-3 ved USA’s øverste domstol, hvor de ni dommere sidder for livet.

Demokratiske senatorer har opfordret deres republikanske kolleger til at respektere et fire år gammelt løfte om ikke at indsætte en ny højesteretsdommer så tæt på et præsidentvalg.

Men appellen har ikke båret frugt, og Republikanerne er gået videre med planen om at indsætte Amy Coney Barrett.

For godt fire år siden blokerede Republikanerne selv for, at den daværende demokratiske præsident, Barack Obama, kunne udnævne en højesteretsdommer.

Det skete dengang med argumentet om, at det var forkert at gøre ti måneder før et præsidentvalg.

Da Republikanerne kontrollerer både Det Hvide Hus og Senatet, er partiet dog i sin fulde ret til at udnævne en ny højesteretsdommer.

Republikanerne har et flertal på 53-47 i Senatet. På trods af at to republikanske senatorer har sagt, at de ikke vil stemme for Barrett, er hendes godkendelse derfor så godt som sikker.

/ritzau/AFP