Kinas økonomi viser fortsat fine takter efter nedlukning

Kinas økonomi er i fortsat bedring efter de hårde coronanedlukninger tidligere på året.

I tredje kvartal har landet en bnp-vækst på 4,9 procent sammenlignet med samme periode sidste år.

Det viser en officiel opgørelse ifølge nyhedsbureauet AFP.

Selv om der således er gode takter, var væksten en smule under forventningen i perioden, som går fra juli til september.

Kinas Nationale Statistikbureau advarer om usikkerhed i fremtiden, da “det internationale miljø fortsat er kompliceret”.

Ifølge nyhedsbureauet dpa oplevede Kina i første kvartal et historisk fald på 6,8 procent i bruttonationalproduktet. I andet kvartal var der en vækst på 3,2 procent.

Bnp – eller bruttonationalprodukt – er et udtryk for størrelsen af et lands økonomi og er det mest anvendte nøgletal til at måle det. Stigninger eller fald viser, om økonomien vokser eller bliver mindre.

I Kina er mange igen ude at shoppe, rejse og spise på restauranter. Det står i stærk kontrast til mange andre dele af verden, blandt andet Europa, der den seneste tid igen har været ramt af en række nedlukninger.

Men bekymringer i forhold til jobsikkerheden og en eventuel anden virusbølge kan fortsat aflæses i den kinesiske forbrugertillid og indenrigsefterspørgsel. Det skriver AFP.

Regeringen har på en række måder forsøgt at sætte skub i økonomien under coronakrisen.

Det er sket både med offentlige investeringer, skattelettelser, rentenedsættelser og lavere krav til banker. Det skriver Reuters.

– Kina har hurtigt genopbygget sin økonomi via konsekvente nedlukninger, omfattende test, smitteopsporing og finansielle stimuluspakker, siger Lu Ting, cheføkonom for den finansielle virksomhed Nomura, til AFP.

Kina har også oplevet en vækst i eksporten i perioden. Samtidig har en stigning i efterspørgslen efter store oversvømmelser bidraget til den økonomiske aktivitet.

/ritzau/