Merkel: Både EU og Storbritannien må gå på kompromis for aftale

Der er på nogle områder fremskridt at spore, men det bliver nødvendigt at indgå kompromiser på begge sider af fronten, hvis EU skal lande en handelsaftale med Storbritannien.

Sådan lyder det fra den tyske forbundskansler, Angela Merkel, efter førstedagen af EU-topmødet i Bruxelles.

– Vi har bedt Storbritannien om at være villig til at gå på kompromis. Det betyder selvfølgelig også, at vi må indgå kompromiser, siger Angela Merkel.

EU-landenes stats- og regeringschefer blev på mødet enige om en fælles erklæring, hvor de opfordrer Storbritannien til at tage “de nødvendige skridt” for at lande en handelsaftale med EU.

Samtidig blev chefforhandler Michel Barnier bedt om at fortsætte forhandlingerne med Storbritannien.

Meldingen blev mødt med skuffelse fra Storbritanniens chefforhandler, David Frost, der mener, at EU skubber ansvaret for en aftale over på briterne.

Angela Merkel siger, at Irlands fremtidige situation og det indre marked efter Storbritanniens exit er højt på dagsordenen for Tyskland.

– Om nødvendigt må vi klare os uden, men jeg tror, at det vil være bedre med en aftale, siger Angela Merkel.

Storbritannien forlod EU 31. januar, men i resten af 2020 kører en overgangsperiode, hvor briterne fortsat er med i EU’s toldunion og det indre marked.

Tre punkter skiller parterne. Det gælder vilkår for konkurrence i erhvervslivet, hvis Storbritannien skal blive i det indre marked – og i den sammenhæng hvordan tvister skal afgøres.

Samtidig er der uenigheder om adgangen til fiskeri i britisk farvand, når landet træder ud af EU.

EU-topmødet fortsætter fredag formiddag, men her er brexit ikke på dagsordenen.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, har varslet, at han fredag vil komme med en udmelding om tilgangen til brexit.

/ritzau/