EU-ledere ønsker aftale med briter – men ikke for enhver pris

Mens Storbritannien truer med at hive stikket i forhandlinger med EU om en handelsaftale og det fremtidige forhold, udtrykker flere EU-lande vilje til at fortsætte.

Der har ikke været nævneværdige fremskridt i processen, og det er de samme emner, som parterne har forhandlet om i månedsvis. Det er fiskeri og fair spilleregler, herunder statsstøtte.

– Vi ønsker en aftale, men vi ønsker også at beskytte de fair spilleregler, siger EU-præsident Charles Michel, da han ankommer til et topmøde i Bruxelles.

På topmødet skal EU’s stats- og regeringschefer i eftermiddag drøfte forhandlingerne. De vil få en orientering fra chefforhandler Michel Barnier, som mange gange i løbet af efteråret har sagt, at det går trægt.

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, sagde i september, at hans deadline for en aftale ville være 15. oktober.

Efter et møde onsdag med EU-præsident Charles Michel og EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, lod Johnson forstå, at han vil afvente udfaldet af EU-topmødet, men at regeringen måske derefter vil trække sig og give op.

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, håber, at briterne bliver ved forhandlingsbordet.

– Vi vil have en aftale – men selvfølgelig ikke for enhver pris. Det skal være en fair aftale, der tjener begge parters interesser. Det er forsøget værd, siger Merkel.

Den overgangsperiode, der blev indledt ved briternes exit fra EU 31. januar 2020, udløber 31. december i år.

Kan de to parter ikke få en ratificeret aftale på plads til den tid, vil forholdet mellem EU og Storbritannien blive langt mere kompliceret på en række områder.

/ritzau/