EU-lande til briterne: I må tage nødvendige skridt for aftale

EU-landene opfordrer Storbritannien til at tage “de nødvendige skridt” for at lande en handelsaftale med EU.

Sådan lyder det i en fælles erklæring fra EU’s stats- og regeringschefer, der torsdag har drøftet sagen på EU-topmødet i Bruxelles.

EU-landene beder EU-chefforhandler Michel Barnier om at fortsætte forhandlingerne med Storbritannien de kommende uger.

Storbritannien forlod EU 31. januar, men i resten af 2020 kører en overgangsperiode, hvor briterne fortsat er med i EU’s toldunion og det indre marked. Det er med henblik på at få en handelsaftale på plads.

Der er imidlertid ikke for alvor fremskridt i forhandlingerne, og den britiske premierminister, Boris Johnson, truede ifølge flere medier onsdag med helt at forlade forhandlingerne.

I erklæringen fra EU’s stats- og regeringschefer lyder det desuden, at landene skal sætte fart i deres arbejde med at forberede en situation, hvor Storbritannien kapper båndene til EU uden en handelsaftale.

I Storbritannien er chefforhandler David Frost skuffet over, at EU skubber ansvaret for at lande en aftale over på briterne.

– Det er en usædvanlig tilgang til at føre en forhandling, skriver han på Twitter.

David Frost tilføjer, at Boris Johnson fredag vil komme med en udmelding om hans tilgang til brexit.

Der er tre centrale punkter, som skiller Storbritannien og EU fra at lande en aftale.

Det gælder ikke mindst at sikre lige konkurrence blandt virksomheder, når briterne ikke længere er med i EU – herunder især statsstøtte.

EU vil undgå en situation, hvor Storbritannien med statsstøtte kan give britiske virksomheder en konkurrencefordel i forhold til virksomheder i EU.

Derudover er der en strid om, hvordan man skal afgøre fremtidige tvister – herunder EU-Domstolens rolle.

Chefforhandler Michel Barnier siger på et pressemøde torsdag aften, at han har inviteret David Frost til forhandlinger i næste uge. EU’s position i forhold til at sikre lige konkurrence i en eventuel handelsaftale er uændret.

– Vi er fast besluttede på at lande en fair aftale med Storbritannien. Vi vil gøre alt, hvad vi kan, men ikke for enhver pris.

– Vores position er krystalklar. Hvis du vil have adgang til et marked på 450 millioner mennesker, skal der være lige vilkår, siger Michel Barnier.

Det tredje punkt er uenighed om adgangen til fiskeri i britisk farvand, når Storbritannien ikke længere er medlem af EU.

Det er et emne, som har særligt fokus i Danmark, da de danske fiskere henter omkring 40 procent af alle fisk i britisk farvand.

/ritzau/