Valutafond ser små tegn på bedring i verdensøkonomien

Den Internationale Valutafond (IMF) forventer, at verdensøkonomien vil skrumpe med 4,4 procent i 2020. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Dermed går det lidt bedre end i sommer, hvor IMF spåede en nedgang på 4,9 procent.

Ifølge interesseorganisationen Dansk Industri har verdensøkonomien “det heldigvis bedre end frygtet”.

– Det skyldes, at aktiviteten er vendt tilbage hurtigere end ventet, i takt med at der er blevet lukket mere op i maj og juni, skriver Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri, i en skriftlig kommentar.

– Situationen er ikke lige så slem som vurderet i juni. Men det ændrer desværre ikke på, at verdensøkonomien er kastet ud i den største nedtur siden Anden Verdenskrig.

Forudsigelsen er behæftet med usikkerhed. Meget kan ændre sig under coronapandemien.

IMF har 188 medlemslande. Blandt dens hovedopgaver er at sikre finansiel stabilitet i verden, lette den internationale samhandel og bekæmpe fattigdom.

Ifølge valutafondens nye prognose vil dansk økonomi skrumpe med 4,5 procent i 2020. Det ventes at blive vendt til en fremgang på 3,5 procent i 2021.

– Dansk økonomi kommer ikke igennem coronakrisen uden store økonomiske tab. I en europæisk målestok har vi dog klaret krisen relativt godt, skriver Allan Sørensen.

Til sammenligning står Tyskland og flere sydeuropæiske lande over for en tilbagegang på mellem 6 og 13 procent.

– Dagens tal bekræfter mig også i, at Danmark er et af de europæiske lande, hvor økonomien ser ud til at komme bedst igennem krisen, siger finansminister Nicolai Wammen (S).

Han betegner dog stadig tallene fra IMF som “alvorlige”.

– Men det står klart, at den kommende tid fortsat kommer til at kræve al vores årvågenhed, understreger Wammen i en skriftlig kommentar.

Regeringen har med sit forslag til finanslov for 2021 blandt andet lagt op til en såkaldt krigskasse på 9,2 milliarder kroner. Pengene skal bruges til at håndtere de økonomiske og sundhedsmæssige konsekvenser af coronakrisen.

Regeringen foreslår desuden et grønt råderum på 10 milliarder kroner frem mod 2025.

– På den måde prioriterer vi krigskassen og midlerne fra EU’s genopretningsfond til at sætte skub i økonomien på de områder, som Danmark skal leve af i fremtiden, siger Wammen.

/ritzau/