Trumps dommerkandidat skal grilles i Senatet

Retsudvalget i USA’s Senat har indledt høringen af præsident Donald Trumps kandidat til landets højesteret, Amy Coney Barrett.

I løbet af den fire dage lange høring vil hun blive udspurgt af senatorerne om en lang række emner lige fra abort og sundhedsydelser til USA’s våbenlovgivning.

Høringen er en form for jobsamtale, inden hele Senatet i slutningen af oktober skal stemme om, hvorvidt hun skal være USA’s næste højesteretsdommer.

Trump har udpeget den 48-årige Amy Coney Barrett til at overtage den plads i USA’s højeste retsinstans, der blev ledig, da højesteretsdommer Ruth Bader Ginsburg døde i september.

Modsat Ginsburg regnes Barrett for konservativ. Hun er troende katolik og har tidligere udtrykt modstand mod abort.

Det er på forhånd ventet, at hun vil blive godkendt. Det Republikanske Parti sidder på et flertal bestående af 53 af Senatets 100 pladser.

Hvis hun bliver godkendt, vil de konservative højesteretsdommere være i flertal med seks mod tre på den fløj, der regnes for at være mere liberale.

Demokraterne har på forhånd kritiseret, at Barrett kan komme til at spille en afgørende rolle, når højesteretten skal tage stilling til den sundhedslov, der populært kaldes Obamacare.

Tidligere præsident Barack Obamas sundhedsreform er lige nu udfordret ved domstolene. Sagen skal behandles til november.

Amy Coney Barrett har tidligere kritiseret højesterets begrundelse for at opretholde Obamacare.

/ritzau/