Nye anholdelser ved demonstrationer i Minsk

Der har igen søndag været anholdelser i forbindelse med demonstrationer i Hvideruslands hovedstad, Minsk. Det viser videooptagelser fra stedet, som nyhedsbureauet AFP har set.

Videoerne viser ifølge AFP maskerede betjente i både uniform og civilt tøj hoppe ud af minibusser, som ikke har tegn på at være myndighedernes køretøjer, og tvinge demonstranter til jorden.

AFP citerer en rettighedsgruppe, Viasna, for at mindst 39 er blevet anholdt i Minsk og andre byer i Hviderusland søndag.

Blandt de anholdte var blandt andre journalister fra det russiske nyhedsbureau Tass, men de er løsladt igen, oplyser Tass.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters har politiet brugt vandkanoner og stave til at opløse forsamlingerne i Minsk.

Vidner har ifølge det russisk nyhedsbureauet Interfax talt omkring 50 anholdelser, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Hviderusland har været præget af demonstrationer siden et præsidentvalg 9. august.

Her viste de officielle resultater en jordskredssejr til den siddende præsident, Aleksandr Lukasjenko.

Det resultat blev straks mødt med anklager om valgsvindel. I flere byer i Hviderusland er indbyggerne gået på gaden i protest.

Som reaktion har myndighederne i landet anholdt deltagere i demonstrationerne vilkårligt. Ifølge Reuters er 13.000 blev tilbageholdt ved demonstrationer, hvoraf mange er blevet løsladt igen.

Lukasjenkos modkandidat, Svetlana Tikhanovskaja, er flygtet ud af landet.

Søndag talte hun med Danmarks udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), der efterfølgende skrev på Twitter:
– Det hviderussiske folks ret til frie og retfærdige valg skal respekteres. Det var min besked for to dage siden i Moskva (Ruslands hovedstad, red.). Det vil blive min besked i morgen (mandag, red.) til EU’s udenrigsministermøde.

– Lukasjenko bør blive mødt med sanktioner.

/ritzau/