Tyskland melder om positive tal for eksporten

Tysk eksport stiger mere end ventet i august, og det giver håb om et solidt tredje kvartal.

Det kommer oven på den bratte nedgang, som coronasmitten bragte med sig til Tyskland og det øvrige Europa tidligere på året, skriver Reuters.

Det har stor betydning for dansk økonomi. Tyskland er Danmarks største eksportmarked.

Den sæsonkorrigerede fremgang i august var på 2,4 procent efter en 4,7 procents fremgang i juli, viser opgørelsen fra Tysklands statistiske kontor.

‘Et økonomisk panel sammensat af Reuters havde ellers kun troet på, at både eksporten og importen ville stige med 1,4 procent i august.

I stedet steg importen med 5,8 pct., mens Tyskland s handelsbalance overraskede i august med et overskud på 12,8 mia. euro, skriver Bloomberg News.

– Eksporten har høstet de lavthængende frugter de seneste måneder, lyder vurderingen fra økonomen Thomas Gitzel fra VP Bank.

– Det værste er bag os, men det betyder ikke, at tysk økonomi er immun over for kortvarige tilbageslag, vurderer han.

Den tyske eksport til Kina er fra august sidste år til august i år faldet med 1,1 procent. Særligt hårdt ramt er eksporten til USA, der som følge af coronakrisen drattede med godt 21 procent.

– De positive takter er virkelig godt nyt, da det er klare tegn på, at tysk økonomi langsomt er ved at ryste krisen af sig, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

– Danmark og resten af Europa har brug for en stærk tysk økonomi, da de er den store motor i europæisk økonomi, siger han.

– Når det går bedre for tysk økonomi, kaster det typisk også flere ordrer af til dansk erhvervsliv, da vi har mange underleverancer til tysk industri, konstaterer Allan Sørensen.

Det skal ses på baggrund af, at den danske eksport til Tyskland var 30 procent lavere i andet kvartal end året før.

/ritzau/