Trump vil trække soldater ud af Afghanistan inden jul

Præsident Donald Trump skriver på Twitter, at alle amerikanske soldater i Afghanistan vil være trukket hjem inden jul.

Han fremrykker dermed slutdatoen for USA’s længste krig, som har varet siden 2001.

– Vi bør have hele det lille antal af vores modige mænd og kvinder, som gør tjeneste i Afghanistan, hjemme til jul, lyder tweetet, han udsendte natten til torsdag dansk tid.

Men Trumps nationale sikkerhedsrådgiver, Robert O’Brien, sagde kort forinden, at de 5000 amerikanske soldater i Afghanistan i 2021 vil blive reduceret til 2500.

Så det er usikkert, om Trump med sit tweet har givet ordre til at rømme Afghanistan eller blot udtrykker sine forhåbninger, skriver nyhedsbureauet Reuters.

I en aftale fra 29. februar, som blev indgået i Doha i Qatar med den islamistiske bevægelse Taliban, lovede USA at trække alle sine soldater ud af Afghanistan i midten af 2021.

Til gengæld skulle den militante bevægelse love, at Afghanistan i fremtiden ikke bliver et landområde, hvor ekstremister kan bevæge sig frit rundt.

Taliban har siden indledt forhandlinger i Doha med den afghanske regering. Men de møder er gået i stå, efter at Taliban har krævet, at det skal være bevægelsens islamistiske retspraksis, der skal være gældende i landet.

Snesevis af afghanske soldater og medlemmer af Taliban er de seneste uger dræbt under sammenstød.

I Taliban hilser man Trumps udmelding om tilbagetrækning velkommen. Det er “et positivt skridt frem mod implementeringen af Doha-aftalen”, siger en talsmand for islamisterne.

Trumps løfte om fuld tilbagetrækning inden jul kommer knap en måned før præsidentvalget i USA. Han søger genvalg, men er bagud i meningsmålingerne.

Cirka 2400 amerikanske soldater er dræbt under den afghanske konflikt, og mange tusinder er såret. Danmark har under krigen i Afghanistan mistet 43 soldater.

/ritzau/AFP