Facebook sætter ind mod overvågning af valgsteder i USA

Techgiganten Facebook har onsdag besluttet at udvide virksomhedens regelsæt frem mod USA’s præsidentvalg 3. november.

De nye regler betyder blandt andet, af Facebook fremover vil fjerne opslag, der opfordrer folk til at overvåge valgsteder, hvis opslagene indeholder “opildnende sprogbrug”.

Opslag vil også blive fjernet, hvis de antyder, at folk skal intimidere vælgere eller medarbejdere ved valgstederne.

På den måde vil Facebook sikre, at platformen ikke bliver brugt til at sprede had og misinformation i forbindelse med præsidentvalget.

Facebooks nye regler kommer, mens republikanske politikere og embedsfolk er i gang med at hverve tusindvis af frivillige til at overvåge steder, hvor folk kan stemme tidligt eller aflevere brevstemmer.

Det sker som del af et forsøg på at finde beviser for præsident Donald Trumps udokumenterede påstande om, at præsidentvalget vil være fyldt med valgsvindel.

Trump har ved flere lejligheder også selv opfordret til at holde øje med svindel ved valgstederne.

Det har skabt frygt for, at præsidentens tilhængere vil møde op og true vælgere på valgdagen.

Præsidentens søn Donald Trump Jr. lagde i september en video på Facebook, hvor han efterlyste frivillige til at være med i en “hær for Trumps operation for valgsikkerhed”.

Videoen fik dengang millioner af afspilninger.

Facebooks vicepræsident for indholdspolitik, Monika Bickert, siger, at virksomhedens nye regler ikke vil gælde med tilbagevirkende kraft, men hun bekræfter, at sådan en video vil blive fjernet i fremtiden.

Som en del af Facebooks nye regler vil brugere også blive gjort opmærksomme på, hvis en af de to præsidentkandidater udnævner sig selv som vinder før tid, inden et resultat ligger fast.

Virksomheden vil også blokere midlertidigt for alle politiske reklamer, efter at valgstederne lukker 3. november.

/ritzau/Reuters