840.000 søgte i sidste uge om understøttelse i USA

840.000 amerikanere søgte i sidste uge om arbejdsløshedsunderstøttelse, oplyser arbejdsministeriet i Washington. Det er på niveau med de seneste uger.

Der er stadig tale om et meget højt antal. Det afspejler, at den amerikanske økonomi fortsat er i uroligt farvand som følge af coronakrisen.

22 millioner arbejdspladser er gået tabt under pandemien.

De tilsvarende tal for ledige, der søger understøttelse, var i forrige uge 837.000 og ugen før igen 870.000.

– Der er altså stadig voldsomt mange amerikanere, der stiller sig i ledighedskøen. 840.000 er rigtig mange ledighedstilmeldinger, og til sammenligning var der aldrig over 700.000 ledighedstilmeldinger per uge, da finanskrisen var på sit højeste, siger økonom Anders Christian Overvad fra Arbejdernes Landsbank i en kommentar.

– Den amerikanske økonomi står i en svær tid, og derfor er det også brandærgerligt, at (præsident) Trump har udskudt forhandlingerne om en ny hjælpepakke, på 2200 milliarder dollar til efter valget. Vi havde gerne set en hurtigere afklaring, da den amerikanske økonomi har behov for yderligere stimuli, siger han.

Cheføkonom i Arbejdernes Erhvervsråd Erik Bjørsted kalder det skidt for Danmark.

– Usikkerheden og frygten for arbejdsløshed får de amerikanske husholdninger til at spænde livremmen ind. Det rammer i høj grad også danske virksomheder, som i stor stil sælger fødevarer, medicin, høreapparater og forskellige maskindele til USA.

– Der er desværre en betydelig risiko for, at den fornyede modvind på arbejdsmarkedet vil dæmpe amerikanernes privatforbrug mærkbart, siger Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv.

– Den høje ledighed har bidraget til et tydeligt fald i husholdningernes disponible indkomst. Dertil er den generelle jobusikkerhed desværre også tiltaget. Det kan få endog meget store konsekvenser for væksten i USA, da privatforbruget udgør hele 70 procent af bnp.

/ritzau/