Grupper kritiserer Australien for at modtage færre flygtninge

Australien vil sænke antallet af flygtninge, der får lov at komme ind i landet, med tusindvis af personer, og den beslutning bliver mødt af kritik fra flere sider.

Den australske regering fremlagde tirsdag statsbudgettet for de kommende år. Som en del af budgettet vil Australien gå fra at modtage 18.750 flygtninge til 13.750 i alt over de næste fire år.

Det sker for at spare 958 millioner australske dollar svarende til cirka 4,3 milliarder kroner.

Chefen for det australske flygtningeråd, Paul Powers, beskylder regeringen for at udnytte coronapandemien til at vedtage langvarige nedskæringer af flygtningeprogrammet.

– Det, der virkelig chokerede os, var, at det her er en permanent nedskæring, siger han i en meddelelse.

Jana Favaro, der er direktør for Asylansøgernes Ressourcecenter, siger til det australske medie ABC, at nedskæringen er et “hårdt slag for den humane behandling af flygtninge”.

Han tilføjer, at besparelserne bliver udlignet ved, at regeringen vil bruge næsten fem milliarder ekstra kroner ekstra på at tilbageholde asylansøgere på øer væk fra det australske fastland.

Ifølge Australiens regering vil beslutningen gøre landets migrationsprogram mere fleksibelt, hvilket vil gøre det nemmere at tiltrække kvalificeret arbejdskraft, når rejserestriktioner på grund af coronavirus bliver løftet.

På grund af pandemien har antallet af folk, der forlader Australien, oversteget antallet af folk, der kommer ind i landet, for første gang siden Anden Verdenskrig.

Det betyder, at antallet af personer i Australien er faldet med 72.000 mellem juli 2019 og juni 2020.

Australiens befolkningstilvækst forventes i år at falde til 0,2 procent. Det er det laveste i mere end 100 år.

Det har ikke været muligt at rejse ind i Australien siden marts, da grænserne stadig er lukkede. Det vides ikke, hvornår de åbner igen.

/ritzau/dpa