Franskmand og amerikaner får Nobelpris for udvikling af gensaks

Nobelprisen i kemi går i 2020 til to forskere for udviklingen af metoder til genetisk modificering.

Det oplyser Nobelkomitéen.

Franskmanden Emmanuelle Charpentier og amerikaneren Jennifer A. Doudna har været med til at udvikle en metode, der kan ændre arvemassen i alle slags levende organismer med stor præcision.

– Emmanuelle Charpentier og Jennifer A. Doudna har opdaget et af genteknologiens skarpeste redskaber: CRISPR-Cas9-gensaksen.

Sådan lyder det i en erklæring fra Nobelkomitéen onsdag kort før middag.

– Denne teknologi har haft en revolutionerende indflydelse på videnskab om liv, den bidrager til nye kræftbehandlinger og vil måske få drømmen om at kurere arvelige sygdommen til at gå i opfyldelse, hedder det videre.

Kun fem gange tidligere er Nobelprisen i kemi gået til kvinder. Dermed er Emmanuelle Charpentier og Jennifer A. Doudna sjette og syvende i rækken, der også tæller Marie Curie, der modtog prisen i 1911.

Det var Emmanuelle Charpentier, der under sin forskning af en bakterie stødte på en hidtil ukendt molekyle. Den var en del af bakteriens immunsystem, der fungerede som et værn mod vira ved at “klippe” i dele af dna’et.

Efter at have publiceret sine opdagelser i 2011 dannede Charpentier et makkerskab med Jennifer A. Doudna, og sammen genskabte de bakteriens genetiske “saks”, således at den kunne anvendes på andre typer arvemasse.

Traditionen tro er prisen i kemi den tredje i række under den såkaldte nobeluge.

Mandag og tirsdag blev modtagerne af Nobelpriserne i henholdsvis medicin og fysisk udråbt.

/ritzau/