Johnson: Vind skal være for briter hvad olie er for saudiarabere

Ambitionen skal være at gøre Storbritannien til “vindkraftens svar på Saudi-Arabien”, siger premierminister Boris Johnson på Det Konservative Partis landsmøde tirsdag.

– I hørte rigtigt. Elkedler, vaskemaskiner, stegeovne, opvarmning og elbiler – alt sammen vil få ren strøm med god samvittighed fra vinden rundt om vores ø, lover han ifølge et uddrag af talen, som mediet Politico gengiver.

For at det kan blive virkelighed, skal den nuværende kapacitet fra havvindmøller øges fra 10 gigawatt i dag til 40 gigawatt inden 2030. Målet er nul udledninger af klimagasser i 2050.

– Det, som olie er for Saudi-Arabien, det skal vind være for Storbritannien. Et sted med nærmest uendelige ressourcer. Men hvad angår vinden, så er det uden CO2-udslip og uden miljøskader, siger han.

Johnsons tale til sit parti kommer knap tre måneder før, det er endegyldigt slut med EU.

31. december udløber den overgangsordning, der har været i kraft i 2020, og som skulle give tid til at nå en ny handelsaftale mellem EU og Storbritannien. Den hænger fortsat i det uvisse.

Flere konservative mangler svar fra premierministeren på, hvordan Storbritannien skal komme videre efter brexit.

Det er en premierminister, der har været i modvind den seneste tid, også i sit eget parti, mens coronapandemien har hærget.

Sygdommen ramte også Johnson med fuld kraft. Han måtte i foråret stærkt svækket indlægges på en intensivafdeling med covid-19 og tilføres ilt.

I sin tale på landsmødet tirsdag, der blev et virtuelt møde som følge af pandemien, lover Johnson, at der skal bygges nye boliger, uddannelserne skal blive bedre, og kriminalitet skal bekæmpes effektivt.

Men han siger kun meget lidt om, hvordan det skal finansieres. Folk fra oppositionen siger, at Johnson ikke gør rede for detaljerne til at sikre, at arbejdspladser beskyttes, eller at coronakrisen kommer under kontrol.

/ritzau/Reuters