Tusindvis går på gaden i Sofia og forlanger magtskifte

Bulgariens hovedstad, Sofia, har lørdag igen været præget af store demonstrationer med tusindvis af deltagere, som kræver regeringens afgang.

De seneste tre måneder har der jævnligt været demonstrationer i landet med krav om, at regeringen træder tilbage.

Lørdag samledes demonstranterne, de fleste af dem unge, foran parlamentet hvor der blev råbt “træd tilbage” og “mafia”.

Oprøret handler blandt andet om befolkningens utilfredshed med korruption i landet og manglende pressefrihed.

Onsdag udtrykte EU-Kommissionen bekymring over retssystemet i Bulgarien samt manglende fremskridt i bekæmpelse af korruption i landet. Pressefriheden i Bulgarien er også under pres ifølge kommissionen.

Nylige meningsmålinger har indikeret, at over 60 procent af Bulgariens befolkning støtter demonstranternes krav om at få en ny regering.

Protesterne har opbakning fra det socialistiske oppositionsparti og fra landets præsident, Rumen Radev. Han har været yderst kritisk over for premierminister Bojko Borisov.

Både socialistpartiet og præsidenten har opfordret premierministeren til at træde tilbage, så der kan holdes nyvalg. Socialisterne har tidligere fremsat en mistillidserklæring i parlamentet.

Landets centrum-højre premierminister har dog nægtet at forlade posten, før hans periode udløber i marts 2021. Borisov har været regeringsleder i næsten ti år. Den nuværende regering er hans tredje.

Siden demonstrationerne begyndte i juli, har Borisov foreslået forskellige reformer af forfatningen.

De er blevet fordømt af demonstranterne. De ser det som et forsøg på at holde fast på magten indtil et nyt valg, skriver mediet Euronews.

Demonstranterne kræver også, at landets øverste anklager, Ivan Geshev, som skulle rydde op i korruptionen, træder tilbage.

/ritzau/AFP