Femte måned på stribe med fremgang: 661.000 nye job i USA

I USA viser det såkaldte kongetal, at der blev skabt 661.000 job uden for landbruget i september. Det skriver nyhedsbureauet AFP. Forventningen blandt økonomer lå på 859.000 job.

– Beskæftigelsen er nu steget i fem måneder i træk. Det er en positiv nyhed. Vi har dog på det seneste set, at fremgangen på arbejdsmarkedet sker i et lavere tempo sammenlignet med for få måneder siden, siger Kim Blindbæk, seniorøkonom i Sydbank, i en kommentar.

– Det er et udtryk for, at mange amerikanske virksomheder fortsat kæmper med at komme op i gear. Det betyder også, at vi forventer, at vi skal ind i 2022, før alle 22 millioner arbejdspladser, der blev tabt under coronakrisen, er genvundet, tilføjer han.

Hver uge melder knap en million amerikanere sig stadigvæk ledige. Og medregner man de amerikanere, som modtager den særlige pandemiunderstøttelse, er der fortsat mere end 26 millioner amerikanere på arbejdsløshedsunderstøttelse.

I september blev arbejdsløshedsprocenten opgjort til 7,9 procent mod 8,4 procent i august, viser tal fra det amerikanske beskæftigelsesministerium.

Hos Nykredit siger chefstrateg Frederik Engholm, at jobrapporten fra USA er skuffende.

– Dette er den sidste jobrapport før valget, og mens Trump nok vil fejre endnu en måned med et enormt antal nye job, så vil Biden hæfte sig ved, at vi selv efter dagens tal stadig har et hul i beskæftigelsen på næsten 11 miollioner i forhold til før krisen, siger han.

– Det er faktisk et større gab i beskæftigelsen end på lavpunktet i finanskrisen, hvor beskæftigelsen “kun” var faldet med 8,7 millioner.

Engholm fremhæver videre, at ledigheden har udviklet sig vidt forskelligt i USA.

– Særligt de store byområder er hårdt ramt, da servicesektoren fylder mere her. Iblandt de afgørende svingstater har særligt Michigan og Pennsylvania set en grim udvikling i arbejdsløsheden. Det kan måske påvirke valget, siger han.

/ritzau/