Eks-udviklingsminister: Fattige lande overser coronadødsfald

Globalt har vi passeret en million dødsfald med coronavirus, men det tal er formentligt højere.

Manglende test og coronakapacitet gør, at man i fattige lande opdager færre coronadødsfald, mener Christian Friis Bach, der har en fortid som udviklingsminister og generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp.

– Sygdomme som malaria har nogle af de samme symptomer som corona. Det er svært at skille ad, og der er med sikkerhed en højere dødsrate, end man tror

Tirsdag eftermiddag dansk tid er der officielt registreret 1.007.196 døde med coronavirus. Ud af de dødsfald er 35.514 fra det afrikanske kontinent. Det oplyser Johns Hopkins University tirsdag.

Ifølge Christian Friis Bach er der et stor skyggetal i mange lande og ikke kun i Afrika. I det hele taget er landene udfordret på flere punkter.

De fattigste lande vil stå bagerst i køen, når en vaccine kommer på markedet, mener han.

– Rige lande som Danmark har allerede købt sig ind på vacciner, derfor er de bagerst. Overordnet kan det have lange udsigter for nogle lande, siger han.

Han påpeger, at der findes en aftale om, at fattigere lande må kopiere medicin, så det kan gøres billigere, hvis der er tale om en sundhedstruende situation.

/ritzau/