Ungarn afviser EU-asyludspil og ønsker model a la Danmarks

Migranter uden tilladelse skal ikke ind i EU, deres sag skal behandles uden for unionen, mener flere østeuropæiske EU-lande, som torsdag har diskuteret EU-Kommissionens asyludspil i Bruxelles.

Ungarns premierminister, Viktor Orbán, fortæller efter mødet, at han ikke er begejstret for udspillet. Han konstaterer, at det lægger op til ændringer. Men det er ikke ændringer, som er spiselige for Ungarn. Han savner et gennembrud.

– Et gennembrud ville være hotspots, så ingen kan komme ind på EU’s territorium uden tilladelse, siger Orban efter mødet ifølge nyhedsbureauet AFP.

Den grundtanke om, at migranter ikke skal kunne komme ind i EU, før de har fået tilladelse, deles af den danske regering, som vil flytte asylbehandlingen uden for EU.

Det har EU-Kommissionen afvist at arbejde i retning af.

Også premierministrene fra Tjekkiet og Polen deltog i mødet torsdag i Bruxelles, hvor de tre egentlig skulle have deltaget i et EU-topmøde.

Men EU-præsident Charles Michel har været i karantæne siden tirsdag, da en sikkerhedsvagt, som han havde været tæt på, er smittet med coronavirus.

Derfor kunne de tre regeringschefer holde møde med EU-Kommissionens formand og i øvrigt tale om topmødet i næste uge.

Den tjekkiske premierminister, Andrej Babis, deler den skepsis, som Orban giver udtryk for. Han vil afvise migranter og i stedet hjælpe i de lande, hvor migranterne kommer fra.

– Vi skal ændre det system med tilskud og kvoter. Vi kan ikke acceptere det. Derfor må vi forhandle videre, siger Babis på et pressemøde.

Den tjekkiske regerings vision for håndteringen af migration og asyl er ikke forenelig med det udspil, EU-Kommissionen fremlagde onsdag.

– Folk, der kommer fra disse lande, skal stoppes ved grænsen og sendes hjem til deres lande, hvor de skal modtage hjælp, siger Babis.

/ritzau/