Minister om asyludspil: Løser ikke grundlæggende problemer

Der er positive takter i EU-udspil til en ny asyl- og migrationspagt. Men den løser ikke de grundlæggende problemer.

Sådan lyder det fra Kaare Dybvad Bek (S), der er fungerende udlændinge- og integrationsminister, efter at EU-Kommissionen onsdag har fremlagt udspillet.

Ministeren kalder det positivt, at EU-Kommissionen ser et behov for at forbedre hjemsendelse af afviste asylansøgere, skabe mere velfungerende grænser og styrke indsatsen ved migrationsruterne.

– Men det løser ikke det grundlæggende problem, som er, at der hvert år er rigtig mange mennesker, der tager turen over middelhavet, og menneskesmuglere, som tjener formuer på det. Det vil de fortsat gøre, hvis man laver den omfordelingsmekanisme.

Forslaget til pagten omtaler øget kontrol ved grænserne, hjemsendelser af afviste asylansøgere og redning af migranter på havet.

Centralt står, at EU-Kommissionen foreslår et system, hvor EU-landene sammen skal tage ansvar for de irregulære migranter, som har skabt stor politisk uro i EU de seneste år.

Der bliver ikke tale om automatisk omfordeling af asylansøgere. Alligevel, lyder det i forslaget til pagten, kan et EU-land blive tvunget til at tage imod en afvist ansøger, hvis landet ikke formår at sende personen hjem.

Kaare Dybvad Bek skriver, at regeringen er klar til at tage “ethvert skridt, der kan bringe os i retning af mere kontrol med tilstrømningen til EU”.

– Vi kommer til at gå konstruktivt ind i de her diskussioner, og vi synes, der er nogle gode elementer. At man får styrket de ydre grænser, at man sørger for, det bliver nemmere at blive sendt ud, når man ikke har asylgrundlag i Europa.

– Men vi mener grundlæggende, at den samlede mekanisme trækker i den forkerte retning, og det er ikke en holdbar løsning, siger han.

/ritzau/