Nobelkomitéen aflyser årets store fest i Oslo

Den store uddeling af Nobels fredspris på rådhuset i Oslo aflyses på grund af coronapandemien.

Det oplyser Olav Njølstad, der er direktør ved Nobelinstituttet og sekretær for Nobelkomitéen. Det skriver det norske medie NRK.

I over 30 år er prisen blevet uddelt på rådhuset, hvor der normalt deltager flere end 1000 gæster fra hele verden.

Men i år flyttes uddelingen, der afholdes 10. december, til en forelæsningssal i på universitetet i Oslo. Her får omkring 100 mennesker lov at deltage med stor afstand.

– Det er et mærkværdigt og udfordrende år på mange måder. Vi oplever det samme som mange andre, nemlig at ting må gøres på en ny måde, siger Olav Njølstad til NRK.

Det bliver dog ikke første gang, at fredsprisen uddeles på universitetet i den norske hovedstad. Her blev den også uddelt fra 1947 til 1989.

Uddelingen af de øvrige Nobelpriser, som normalt finder sted i koncerthuset i Stockholm i Sverige, er ligeledes blevet aflyst.

– Vi ønsker, at lægge os på samme linje som Stockholm, og vi vil markere, at dette er et undtagelsesår. Derfor er det fint at rykke uddelingen til et andet lokale, siger Olav Njølstad.

Dette års modtager af Nobels fredspris bliver offentliggjort 9. oktober.

Men hvorvidt vedkommende har mulighed for at komme til Oslo for at modtage prisen er usikkert som følge af pandemien.

Derfor arbejdes der på en løsning, så modtageren eventuelt kan deltage digitalt i ceremonien.

– Som smittesituationen er nu, tænker jeg, at det mest sandsynlige er, at prisvinderen eller -vinderne ikke kan være fysisk til stede. Vi planlægger i hvert fald efter det, siger Olav Njølstad til NRK.

En mulighed vil ligeledes være, at prismodtageren kan komme til Oslo i forbindelse med uddelingen af fredsprisen i 2021 for at få hele oplevelsen med, oplyser han.

/ritzau/