Danmark og USA fordømmer internetnedlukning i Hviderusland

29 lande, herunder Danmark, USA og Tyskland, fordømmer, at regeringen i Hviderusland efter alt at dømme står bag delvise og totale nedlukninger af internettet i landet i kølvandet på det “bedrageriske” valg i august.

Det fremgår af en fælles erklæring, som er offentliggjort på det amerikanske udenrigsministeriums hjemmeside torsdag.

– Nedlukninger og blokeringer og filtrering af tjenester begrænser uberettiget retten til at forsamles fredeligt, foreningsfrihed og ytringsfrihed, står der i erklæringen.

– Regeringer bør ikke blokere for eller forstyrre internetforbindelser, da nedlukninger ofte underminerer menneskerettigheder og fundamentale friheder.

Underskriverne af erklæringen tæller regeringerne i Australien, Belgien, Bulgarien, Canada, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Holland, Irland, Island, Japan, Letland, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Norge, Polen, Schweiz, Slovenien, Storbritannien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ukraine, USA og Østrig.

– Internetnedlukninger påvirker alle brugere, især marginaliserede grupper og personer i sårbare situationer.

– Nedlukninger begrænser mediefriheden og journalisters og menneskerettighedsforkæmperes mulighed for at rapportere om overtrædelser af menneskerettigheder og krænkelser og holde regeringer ansvarlige.

– Menneskerettigheder skal beskyttes online, ligesom at de er beskyttet offline, står der i erklæringen.

Tidligere torsdag meddelte udenrigsminister Jeppe Kofod (S), at 17 lande, herunder Danmark, fra OSCE, Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, vil nedsætte en uafhængig ekspertmission.

Den skal undersøge “talrige rapporter om alvorlige menneskerettighedskrænkelser” i Hviderusland i forbindelse med præsidentvalget i starten af august.

Missionen nedsættes, samtidig med at tusindvis af mennesker i Hviderusland har demonstreret de seneste uger. De kræver, at præsident Aleksandr Lukasjenko går af.

Demonstranterne mener, at Lukasjenko svindlede med sidste måneds præsidentvalg. Det skulle forhindre oppositionens kandidat, Svetlana Tikhanovskaja, i at blive præsident.

/ritzau/