Putin støtter Lukasjenkos plan for at løse hviderussisk krise

Ruslands præsident, Vladimir Putin, siger efter et møde i den russiske ferieby Sotji, at han er “sikker” på, at den besøgende præsident Aleksandr Lukasjenko vil løse den politiske krise i Hviderusland.

– Lukasjenko bekræftede sin hensigt om at ændre forfatningen, siger Putins talsmand, Dmitrij Peskov.

Lidt tidligere på dagen forklarede Putin selv om Lukasjenko:

– Jeg er sikker på, at når man tager din erfaring i betragtning, så vil et arbejde i den retning blive organiseret på højeste niveau og tillade, at landets politiske system udvikles til nye højder.

Mødet i Sotji finder sted, dagen efter at 100.000 mennesker søndag samlede sig i Hvideruslands hovedstad, Minsk, for at kræve Lukasjenkos afgang. Det er femte weekend i træk, hvor der er store protester mod styret.

Demonstranterne mener, at Lukasjenko svindlede med sidste måneds præsidentvalg. Det skulle forhindre oppositionens kandidat Svetlana Tikhanovskaja i at blive præsident.

Putin fortalte under mødet i Sotji, at Rusland vil yde Hviderusland et lån på 9,4 milliarder kroner, skriver Reuters.

Han lovede samtidig et tættere forsvarssamarbejde med Hviderusland. Lukasjenko takkede for støtten.

– Allerførst vil jeg takke dig, personligt takke dig og alle russere … for støtten til os i tiden efter valget, svarede Lukasjenko.

Men fra sit eksil i Litauen advarer Tikhanovskaja den russiske præsident mod at vælge side i den hviderussiske konflikt.

– Alle aftaler, som indgås med den illegale Lukasjenko, vil blive omgjort af en ny ledelse. For det hviderussiske folk har afvist at vise Lukasjenko deres tillid, skriver hun på det sociale medie Telegram.

– Jeg er meget ked af, at du har valgt at gå i dialog med en diktator og ikke det hviderussiske folk, siger hun henvendt til Putin.

Lukasjenko har været præsident i 26 år.

/ritzau/AFP