EU-chef kritiserer kinesisk marked og Xi lover at se på det

Kina udnytter Europa som handelspartner, og det skal være slut, lyder budskabet flere EU-ledere efter et minitopmøde mandag på video.

Det blev understreget af både EU-præsident Charles Michel, Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, og EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, som alle deltog i mødet med Kinas præsident, Xi Jinping.

– Europa skal være en spiller, og ikke en bane, man spiller på.

– Vi ønsker mere fairness. Vi ønsker et mere balanceret forhold, altså mere reciprocitet og fair spilleregler, siger Michel efter mødet.

Blandt EU-landene er der blandt fokus på, at europæiske virksomheder ikke har samme fair adgang til det kinesiske marked, som Kina har i EU.

Det handler blandt andet om statslig understøttelse af virksomheder, som i Kina er stor, men som i øjeblikket på grund af coronakrisen også i Europa er helt anderledes i øjeblikket, end den plejer at være.

– Europa er et åbent marked, og Europa skal til gengæld have fair adgang til det kinesiske marked. Vi noterede os, at præsident Xi gav tilsagn om, at han ville se på dette, siger Ursula von der Leyen.

/ritzau/