Navalnyj-støtter går til russisk lokalvalg med kreativ strategi

Rusland går søndag til lokalvalg i skyggen af den formodede forgiftning af oppositionspolitikeren Aleksej Navalnyj, som er indlagt på et hospital i Berlin.

Men den 44-årige kritiker af præsident Vladimir Putin og Kreml har allerede nu sørget for at sætte sit aftryk på valget, der ses som en generalprøve inden parlamentsvalget i september næste år.

– Navalnyj er den eneste trussel, som det regerende parti står over for, siger den russiske økonom og tidligere regeringsrådgiver Sergej Guriev til ABC News.

Med en stemmestrategi, som de kalder “intelligent stemmeafgivning”, vil Navalnyjs støtter nemlig forsøge at ryste regeringspartiet Forenet Rusland.

Sammen har de ifølge nyhedsbureauet Reuters sørget for at få sat over 1000 politikere på stemmesedlen, som de tror kan slå kandidater fra det regerende parti.

Aftenen inden lokalvalget får erklærede støtter af oppositionen ifølge ABC News en e-mail, der informerer dem om, hvilken kandidat, der har størst chance for at slå en af Forenet Ruslands kandidater.

Strategien har til formål at forstyrre et politisk system, hvor de mest indædte Kreml-kritikere ofte bliver forbudt at stille op, mens “blødere” kandidater fra andre partier i parlamentet får mulighed for at stille op. Det skriver Reuters.

Sidste år havde strategien stor succes under lokalvalg i Moskva, hvor Putins støtter led stor tilbagegang.

/ritzau/