Amerikansk lektor træder tilbage: Udgav sig for at være sort

En hvid amerikansk universitetslektor, der i årevis udgav sig for at være sort, har opsagt sin stilling.

Jessica Krug arbejdede på George Washington University i forbundshovedstaden Washington D.C og var lektor i faget historie med fokus på Afrika.

– Opdatering vedrørende Jessica Krug: Dr. Krug har fratrådt sin stilling med øjeblikkelig virkning, skriver universitetet onsdag lokal tid på Twitter.

Jessica Krug anerkender i et indlæg på platformen Medium, at hun har udgivet sig for at være sort det “meste af sit liv”.

– Jeg har undertrykt min levede erfaring som et hvidt jødisk barn i forstæderne i Kansas med en række identiteter, som jeg påtog mig, og med en sorthed, som jeg ikke havde nogen ret til at gøre krav på, skriver hun.

Krug, som har lys hud, siger, at hun uretmæssigt har påtaget sig “nordafrikansk sorthed, sorthed med amerikanske rødder og derefter Bronx-sorthed med caribiske rødder”.

Bronx er en af New Yorks fattigste bydele.

En af hendes tidligere studerende har fortalt CNN, at Krug med stolthed fortalte om sine rødder i Bronx, mens hun havde fortalt en anden af sine elever, at hun var fra Puerto Rico.

I indlægget på Medium skriver Krug, at hendes handlinger er “indbegrebet af den form for vold, det tyveri, den kulturelle tilegnelse og de utallige måder, som ikke-sorte har brugt og udnyttet sortes identitet og kultur”.

Hun kalder også sig selv for en kulturel “snylter”.

Universitetet i Washington D.C. indledte sidste uge en undersøgelse af sagen og meddelte, at Krug ikke ville komme til at undervise det kommende semester.

– Vi ønsker at anerkende den smerte, som situationen har forvoldt mange i vores fællesskab, skriver universitetet.

Kulturel tilegnelse eller på engelsk “cultural appropriation” – altså når elementer fra én kultur anvendes af personer fra en anden kultur – er de senere år blevet et mere og mere omdiskuteret begreb i USA.

Blandt andet kom sangerinden Adele i modvind, efter at hun fik taget et billede med såkaldte bantu-knuder i håret, som er en traditionel afrikansk frisure.

/ritzau/AFP